Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Martin Michael Driessen

Herbeluister De Liefhebber met Martin Michael DriessenBlijf verwonderd!

Op 16 februari deelde schrijver Martin Michael Driessen z'n muzikale herinneringen bij Katelijne Boon. Voor hij debuteerde als schrijver in 1999 werkte Martin Michael Driessen drie decennia lang als toneel- en operaregisseur in Duitsland. In 2016 kreeg hij de ECI-prijs en de ECI-lezersprijs voor z'n bijzondere verhalenbundel 'Rivieren', zijn vijfde boek. Onlangs voegde hij z'n indrukwekkende roman 'De pelikaan' (2017) en 'Mijn eerste moord en andere verhalen' (2018) toe aan z'n oeuvre.
Schrijver Martin Michael DriessenBob Bronshoff

Martin Michael Driessen

Martin Michael Driesen (1954), zoon van een Nederlandse vader en een Duitse moeder en tweetalig opgevoed, droomde er al als jongetje van om kunstenaar te worden. Hij wilde werelden scheppen die beter waren dan de echte wereld. Omdat theaterwetenschappen studeren in Nederland toen nog niet kon, vertrok hij in de jaren zeventig naar München. Dertig jaar lang zou hij als theater- en operaregisseur werken, in bijna alle stadstheaters van Duitsland, maar ook in Nederland en Frankrijk en veel waardering oogsten met zijn vertalingen van toneelteksten uit en naar het Duits.

In 1999, na het overlijden van z'n vier maanden oude zoontje, begon hij te schrijven en zegde hij het theater vaarwel. Zijn debuutroman 'Gars', een fantastische ridderroman, belandde in 2000 op de longlist van de AKO Literatuurprijs. In 2012 volgde de bijbelsatire 'Vader van God' en in 2013 de novelle 'Een ware held', die genomineerd werd voor de Gouden Boekenuil. In 2015 verscheen de omvangrijke roman 'Lizzie', geschreven in samenwerking met de dichteres Liesbeth Lagemaat.
Martin Michael Driessen werd bij het grote publiek bekend door zijn verhalenbundel 'Rivieren' die in 2016 verscheen en meteen genomineerd werd voor verschillende literaire prijzen. 'Rivieren' stond op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs en won de ECI-literatuurprijs én de ECI-lezersprijs. Met zijn tragi-komische roman 'De pelikaan', een ingenieus verhaal over een wederzijdse chantage gesitueerd in voormalig Joegoslavië, stond hij op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2018. In oktober 2018 verscheen zijn recentste verhalenbundel 'Mijn eerste moord en andere verhalen'. Zijn werk, dat uitgegeven is bij Van Oorschot, is vertaald in het Engels, Italiaans, Duits, Hongaars en vele andere talen.

Martin Michael Driessen voert het verhaal hoog in het vaandel. Hij is een rasverteller die z'n verhalen situeert in een ander universum en wars van alle trends kiest voor een uitgepuurde literaire vertelstijl, met veel zin voor dramatiek. Zijn personages lijken buiten de tijd te staan. De jury van de ECI Literatuurprijs prees de verhalen in zijn boek 'Rvieren' omdat ze van een 'ingetogen grootheid zijn, met schitterend beeldende zinnen en een onbestemde dreiging, en tegelijkertijd van een weldadige tijdloosheid'. 
En daarmee is de cirkel rond. Waar Martin Michael Driessen vroeger het toneel had om z'n scheppingsdrang vrij spel te geven, bedient hij zich nu van pen en papier, of computer. Met op het beeldscherm het lettertype Calibri, helder, zakelijk en toch elegant.

Meer informatie over Martin Michael Driessen

 

De Liefhebber met Martin Michael Driessen

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Martin Michael Driesen gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen: 

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app