Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Peter Bernaerts

Herbeluister De Liefhebber met Peter BernaertsBlijf verwonderd!

Op zaterdag 12 januari dook Katelijne Boon in de platenkast en muzikale herinneringen van Peter Bernaerts, Expert Werk op Papier en Toegepaste Kunst bij Veilinghuis Bernaerts, een (h)echt familiebedrijf. Bij het grote publiek is Peter Bernaerts bekend door zijn gepassioneerde bijdrages aan tv-programma's als ‘Schatten op zolder’ en 'Rijker dan je denkt'. Dat Peter Bernaerts ook van muziek houdt, bewijst hij met de Platformconcerten, die het Veilinghuis op zondagochtenden organiseert.
Peter Bernaerts, Expert Veilinghuis BernaertsStudio Bernaerts

Peter Bernaerts, Expert Veilinghuis Bernaerts

De liefde voor kunst en schoonheid is Peter Bernaerts met de paplepel ingegeven. Samen met zijn broer Christophe leidt hij het Antwerpse velinghuis Bernaerts, opgericht en jarenlang gedreven bestuurd door hun ouders.
Vader Mon Bernaerts en moeder Emmy Heylen openden in de jaren 1970 in Lier hun eerste antiekzaak. Hun kinderen groeiden op in een decor van antiquiteiten en siervoorwerpen. De voormalige bioscoop in de Verlatstraat in Antwerpen die ze ombouwden tot veilingzaal, zou al snel uitgroeien tot een van de toonaangevende Belgische hôtels de ventes met internationale uitstraling.

Veilinghuis Bernaerts schreef meer dan eens geschiedenis. Maar de parel aan de kroon blijft de verkoop van het tot op heden duurste schilderij ooit afgehamerd door een Belgische veilingmeester: Oiseau de Ciel van René Magritte voor € 3,8 miljoen, een topstuk uit het faillissement van Sabena. In 2016 ontdekte Bernaerts een tekening van Peter Paul Rubens, die verkocht werd voor 670.000 euro, en werd uitgeroepen tot Topstuk door de Vlaamse overheid.

In 2012 opende Veilinghuis Bernaerts op het Antwerpse Zuid, in de schaduw van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, een nieuwe zaal (600 m2 extra), met ruimte voor tentoonstellingen en events. Een fikse investering die het veilinghuis helemaal klaar maakte voor de toekomst.

Peter Bernaerts is even mediageniek als zijn vader Mon. Hij ademt de liefde voor zijn vak uit en is enorm geboeid door alles wat ‘gedrukt’ is, van boeken over prints, etsen en tekeningen tot posters en landkaarten. Maar zijn jarenlange ervaring in het veilinghuis heeft hem ook een zeer uitgebreide algemene kennis bezorgd, die hem toelaat om over quasi elk soort object mee te praten. Hij geeft graag een inkijk achter de schermen, want hij beseft dat kunstveilingen, die vaak draaien om 'le jeu de l'amour et du hasard', een intrigerende en soms wat geheime wereld zijn. Omwille van zijn expertise wordt er vaak een beroep op hem gedaan als schatter.

Dat Peter Bernaerts ook van muziek houdt, bewijst hij onder andere met de Platformconcerten, die Veilinghuis Bernaerts op zondagochtenden organiseert.

Meer informatie over Veilinghuis Bernaerts

Meer informatie over de Platformconcerten

Meer over miXmass met B.O.X.

De Liefhebber met Peter Bernaerts
Peter Bernaerts in actieStudio Bernaerts
Peter Bernaerts in actie

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app