Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Peter Verhelst

Herbeluister De Liefhebber met Peter VerhelstBlijf verwonderd!

Op de Boekenbeurs zat Katelijne Boon op zaterdag 10 november 2018 samen met schrijver, dichter en toneelauteur Peter Verhelst. Zijn meest recente boek 'Voor het vergeten' haalde de shortlist van de Bookspot Literatuurprijs en op 15 november krijgt Verhelst de allereerste Sybren Polletprijs voor zijn hele oeuvre. Maar in De Liefhebber hebben ze het niet over z'n meesterlijke romans en gedichten, maar over de muziek in het leven van deze woordenmagiër.
Peter VerhelstStephan Vanfleteren

Auteur Peter Verhelst

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en regisseur, die in 1987 debuteerde met de dichtbundel Obsidiaan. Sinds 2006 is Peter Verhelst als regisseur en schrijver verbonden aan het theaterhuis NTGent. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat (1999). Voor zijn jeugdliteratuur ontving hij de Boekenwelp, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Gouden Griffel. Voor zijn poëzie won hij onder andere de Paul Snoekprijs, de Gedichtendagprijs, de Jan Campert-prijs, de Herman de Coninckprijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Zijn werk is in veertien talen vertaald.
In 2017 vierde De Bezige Bij het 30-jarig schrijverschap van Peter Verhelst met een bijzondere bloemlezing uit zijn opzienbarende poëzie onder de titel Koor. Voor het eerst maakte Verhelst een keuze uit de dertien dichtbundels die hij tot dan toe publiceerde, aangevuld met een aantal ongepubliceerde gedichten. Het is een koor geworden van 120 gedichten, die met elkaar een nieuwe samenzang aangaan.
Peter Verhelst schrijft ook het Poëziegeschenk van 2018 Wat ons had kunnen zijn.

In april 2018 verschijnt zijn langverwachte roman Voor het vergeten, die hij schreef na het onverwachte verlies van zijn moeder. Hij is getuige van de rouw van zijn vader en probeert daarbij ook zelf een weg te vinden in een proces vol rauw-realistische, mythische, zintuiglijke, essayistische en poëtische verhalen. Daarbij graaft hij verbeten naar herinneringen. Tegelijk opent hij op volstrekt originele wijze nieuwe werelden waarin edelherten, vissen, kunstwerken, witte katten en Japanse tuinen huizen. Het is een vitale ode aan de kunst en de liefde, en aan ons hakkelende, tastende verzet tegen betekenisloosheid en verdriet.

Link naar de website van Peter Verhelst

U kan de uitzending hieronder via de radiospeler integraal herbeluisteren.

De Liefhebber met Peter Verhelst
ik ben ook jaloers op mensen die muziek maken. Het is wetenschappelijk bewezen dat muziek het humeur van mensen kan beïnvloeden. Ik zou het geweldig vinden als er een soort opwinding zou ontstaan door het lezen van mijn werk.
Peter Verhelst
Cover Voor het vergetenDe Bezige Bij
Cover Voor het vergeten

Op 15 november krijgt dichter, romancier en theaterschrijver Peter Verhelst de allereerste Sybren Poletprijs, de grote prijs voor experimentele literatuur, die een Nederlandstalige auteur bekroont die schrijft in de geest van Polets werk. De jury prijst Verhelst als een van de meest veelzijdige Nederlandstalige auteurs en typeert hem als ‘een magistrale oeuvrebouwer. Verhelst is de ontwerper van een literair labyrint dat blijft groeien in eenheid en verscheidenheid, waarin je eindeloos kunt dwalen, of een van de vele uitgangen kunt nemen, maar de eindbestemming nooit vindt.’

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app