Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Phara de Aguirre

Beluister De Liefhebber met Phara de AguirreBlijf verwonderd!

Al 25 jaar is journaliste, presentator en reportagemaker Phara de Aguirre een van de sterkhouders op de nieuwsvloer. Ze doorliep daarbij alle stadia, van het verzamelen en bewerken van beelden achter de schermen, tot het voeren van een vlijmscherp interview in de schijnwerpers. Op 16 november 2019 legde ze bij Katelijne Boon haar muzikale hart bloot.
© VRT rr

Phara De Aguirre

De Liefhebber met Phara de Aguirre

Phara de Aguirre, journaliste met Baskische roots, begon in 1994 op de VRT bij ‘Het Journaal’, waarvoor ze buitenlandse beelden moest verzamelen en bewerken. Het begin van een mooie loopbaan waarin ze als journalist en presentator meewerkte aan verschillende programma’s: Terzake, Panorama, Koppen, De Zevende Dag, De Afspraak en als anker aan Het Journaal. Ze had met ‘Phara’ ook een eigen praatprogramma.
Bij het brede publiek werd ze vooral bekend door Terzake, het duidingsprogramma dat ze tussen 1999 en 2006 presenteerde. Met dank aan de dioxinecrisis waarover ze wekenlang verslag had uitgebracht. Walter Zinzen was ervan overtuigd dat ze geknipt zou zijn als presentator van "Terzake". Een primeur, want ze was de eerste vrouw op die plek en stapte daarmee in de voetsporen van Walter Zinzen, Dirk Tieleman, Dirk Sterckx en Alain Coninx.
Nog steeds huldigt ze de wet van Leo Stoops, namelijk dat je met drie vragen elk onderwerp kan behandelen. "Wat is het probleem? Waar komt het vandaan? Wat gaat u eraan doen?".
Zelf vergelijkt ze presenteren met autorijden: "Als je leert autorijden, is het moeilijk om op alles apart te letten: de weg, de pedalen, het stuur... Het moet een automatisme worden, maar dat kan je thuis niet oefenen voor de spiegel. Je moet het echt in de studio leren en gewoon worden."
In 2006 kreeg Phara de Aguirre borstkanker en verdween ze een tijdje van televisie. Ze communiceerde daarover in alle openheid. 
Ze verscheen terug op het scherm tijdens met het programma Het Groot Debat tijdens de campagne voor de federale verkiezingen van 2007.
Phara de Aguirre wordt vaak gehekeld om haar scherpe interviewstijl, maar kon toch ook rekenen op veel waardering. In 2001 kreeg ze de HA! van Humo. Op 27 maart 2009 en op 6 maart 2010 werd ze bekroond met de Vlaamse Televisie Ster voor Beste Presentatrice op het gala van de Vlaamse Televisie Academie.
Na het verdwijnen van het programma Koppen waarvoor ze reportages had gemaakt en dat ze gepresenteerd had, maakte ze voor Canvas enkele televisiereeksen, zoals Mijn Moeder, Mijn Vader, Zeven dagen jong, Liefde in tijden van kanker en Weg van België.
In 2020 zal haar programma over vluchtelingen te zien zijn op Canvas. Een vijfjarig project dat haar na aan het hart ligt. Haar vader, Josu De Aguirre was zelf een vluchteling toen hij in 1937 op 10-jarige leeftijd naar België kwam om de Spaanse Burgeroorlog te ontvluchten.
In mei dit jaar kwam de driedelige documentaire-reeks ‘Amazones’ op de buis, waarin ze op zoek ging naar vrouwen die de wapens opnemen. In deze reeks, bedacht door Nahid Shaikh en geregisseerd door Fiip Lenaerts, onderzocht ze waarom zij die radicale keuze maakten en wat de gevolgen daarvan zijn, voor henzelf en voor hun omgeving. Ze deed daarbij achtereenvolgens Israël en Palestina, Columbia en Iraaks Koerdistan aan.

Momenteel is ze te zien op Canvas, als presentator van De Afspraak dat ze afwisselend met Bart Schols presenteert.

Meer informatie over het kunstwerk van Brihang in Houthulst

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Phara de Aguirre gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app