Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Prof. Dr. Peter Hellings

Beluister De Liefhebber met Prof. Dr. Peter HellingsBlijf verwonderd!

Professor Dr. Peter Hellings is hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde van de KU Leuven en verbonden aan UZ Leuven als neus-keel-oor-arts. Hij is een zeer gevraagd spreker op allerlei internationale congressen en publiceerde in belangrijke medische tijdschriften. Hij doet baanbrekend onderzoek, zetelt in Europese organisaties en heeft daarbij nog een gezin met een even ambitieuze echtgenote en drie kinderen. Maar op 5 oktober 2019 maakte Peter Hellings even tijd voor De Liefhebber.

Prof. Dr. Peter Hellings

Peter Hellings doet onderzoek naar de mechanismen van chronische aandoeningen aan de bovenste luchtwegen. Zijn interesse gaat onder meer uit naar rhinitis (ontsteking van het neusslijmvlies): allergische rhinitis zoals hooikoorts en de niet-allergische variant waarbij ook symptomen als een verstopte neus en niesbuien optreden. Tevens verdiept Hellings zich in chronische rhinosinusitis, een ontsteking van de slijmvliezen van de neus en de neusbijholten, en in functionele en esthetische neusproblemen. Zijn onderzoek omvat het gehele spectrum van proefdieronderzoek tot in-vitro-onderzoek en klinische studies.

Hellings is sinds 2004 in diverse functies verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Leuven (UZ Leuven), vanaf 2012 als hoogleraar. Naast zijn klinisch werk is hij onderzoeker aan het Laboratorium Klinische Immunologie. Hij is tevens lid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België. Sinds 2008 is Hellings de Belgische afgevaardigde voor de European Academy of Facial Plastic Surgery en coördinator van de Leuvense cursus ‘Excellence in Rhinoplasty’. Hij ontving verschillende onderzoekssubsidies en internationale prijzen voor zijn wetenschappelijk werk. Van Hellings’ hand verschenen veel artikelen in gezaghebbende wetenschappelijke tijdschriften als Nature, Lancet, Allergy, Journal of Clinical Investigation en Journal of Immunology.

In 2015 richtte hij de non-profit organisatie EUFOREA op om de epidemieën van chronische respiratoire aandoeningen (CRA) in Europa een halt toe te roepen via digitale oplossingen en een structurele samenwerking met relevante belanghebbenden op het gebied van CRA

Baanbrekend onderzoek doen, zetelen in Europese organisaties en daarbij nog een gezin hebben met een even ambitieuze echtgenote en drie kinderen noemt hij “een vorm van koorddansen, waarbij je moet opletten dat je er niet naast danst.”

Prof. Dr. Hellings brak in de uitzending een lans voor de volgende muzikanten en ensembles:

Hermes Ensemble

Roeland Hendrikx

Liebrecht Vanbeckevoort

De Liefhebber met Peter Hellings

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Peter Hellings gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app