Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Tinneke Beeckman

Herbeluister De Liefhebber met Tinneke BeeckmanBlijf verwonderd!

Op 6 april 2019 deelt filosofe Tinneke Beeckman haar muzikale herinneringen met ons. Tinneke Beeckman publiceerde twee boeken en heeft een tweewekelijkse column in De Standaard. Ze geeft lezingen over filosofie en werkt momenteel aan een derde boek.

Tinneke Beeckman

Tinneke Beeckman (1976) studeerde moraalwetenschappen aan de VUB en filosofie aan de ULB. Ze behaalde haar doctoraat in 2003 en verrichte nadien nog enkele jaren onderzoek naar moderne politieke filosofie. In 2012 verscheen haar eerste boek Door Spinoza's lens, dat bekroond werd met de Liberalesprijs. Het werk van de filosoof Spinoza heeft haar blik op de wereld ontzettend veranderd. In het boek bespreekt ze Spinoza’s denken en geeft ze daarbij zes perspectieven voor de hedendaagse burger: vrij debat en geloof, revolte, politiek en moraal, meditatie, Darwins evolutietheorie en seksualiteit. In 2015 verscheen Macht en Onmacht. In dit boek verkent Tinneke Beeckman de hedendaagse aanslag op de Verlichting en de oorzaken van maatschappelijke vertwijfeling. Het boek werd genomineerd voor de Liberalesprijs, de Socrates Wisselbeker en de prijs deMens.nu.

Momenteel werkt ze aan een boek over de politieke denker Niccolo Machiavelli. Ze is ook columniste: haar column in De Standaard verschijnt tweewekelijks op donderdag. Daarnaast geeft ze lezingen over filosofen zoals Baruch Spinoza, Niccolo Machiavelli, Thomas More en Friedrich Nietzsche, over democratie, de seculiere staat en de Verlichting vandaag de dag, over de relatie tussen politiek, economie en filosofie en over hoe filosofie je leven kan veranderen. Ze zet samen met leerkrachten filosofieprojecten op voor leerlingen van het middelbaar onderwijs en geeft interactieve praktische levenslessen aan volwassenen of aan specifieke doelgroepen. Soms werkt ze voor haar lezingen samen met filosofiehuizen zoals Het Zoekend Hert. Ze leeft volgens het motto 'Vivre sa pensée et penser sa vie' – je denken beleven en je leven bedenken.

Meer informatie over Tinneke Beeckman

De Liefhebber met Tinneke Beeckman

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Tinneke Beeckman gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen: 

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app