Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Veerle Janssens

Herbeluister De Liefhebber met Veerle JanssensBlijf verwonderd!

Op 9 maart 2019 was schrijfster Veerle Janssens te gast in De Liefhebber. Ze is germaniste van opleiding en werkte dertig jaar in de journalistiek. In haar boek 'Vrouw aan de piano' vertelt ze over haar bewogen vijftigste levensjaar aan de hand van twaalf pianostukken van vrouwelijke componisten. Ze is ook co-auteur van het Ringlandboek dat onlangs voorgesteld werd.

Veerle Janssens

Veerle Janssens (°1965) studeerde Germaanse Filologie, Filosofie en Vrouwenstudies aan de Universiteit Antwerpen. Ze was achtereenvolgens stadsreporter en cultuurredactrice bij de Antwerpse editie van Het Nieuwsblad, Wetstraat- en eindredactrice bij De Standaard en ten slotte eindredactrice bij De Tijd. Na een burn-out zei ze de journalistiek vaarwel en ging ze halftijds aan de slag bij de Antwerpse burgerbeweging Ringland. Ringland werkte het idee van de overkapping van de Antwerpse ring uit, een inspirerende oplossing voor de mobiliteits- en leefbaarheidsproblemen in haar stad. Als communicatiecoördinatrice bij Ringland kan ze sindsdien haar maatschappelijk engagement kwijt.

Op haar tiende begon ze pianoles te volgen aan de muziekacademie. Ze behaalde ook een diploma kamermuziek en muziekgeschiedenis en volgde nog enkele jaren privéles. Toen ze de vijftig naderde, wilde ze de muziekpraktijk weer oppikken en schreef ze zich opnieuw in voor pianoles en muziektheorie aan de academie. Ze nam zich voor om voorlopig enkel werk van vrouwelijke componistes te spelen, ter compensatie van het uitsluitend uit mannelijke componisten bestaande repertoire dat ze vroeger gespeeld had.

In 2018 publiceerde ze het boek Vrouw aan de piano – Een jaar met Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en andere vergeten componistes. Daarin doet ze verslag van het jaar waarin ze vijftig werd, het pianospelen weer oppikte en van job veranderde. Ze doet dat aan de hand van een twaalftal pianostukken van vrouwelijke componistes, waarbij ze zich telkens verdiept in hun leven en werk. Ze liet zich daarbij inspireren door Das Jahr van Fanny Mendelssohn, de niet minder begaafde zus van Felix Mendelssohn.

Voortbouwend op het boek houdt ze op de blog Notities van een amateurpianiste notities bij over wat haar bezighoudt als amateurpianiste, als vrouw aan de piano. 

In 2019 bracht ze Het Ringland Boek uit, naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van de burgerbeweging. Ze woont vaak kamermuziekconcerten bij en deelt haar passie voor kunst en muziek met haar echtgenoot en twee dochters.

De Liefhebber met Veerle Janssens

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Veerle Janssens gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen: 

'De Liefhebber met Veerle Janssens', op zaterdag 9 maart 2019, van 10 tot 12 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app