Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Liefhebber met Wim Robberechts

De Liefhebber met Wim RobberechtsBlijf verwonderd!

Katelijne Boon duikt in de platenkast en de muzikale herinneringen van fotograaf en filmer Wim Robberechts, gespecialiseerd in luchtbeelden.
Foto van Wim Robberechts

Wim Robberechts

Robberechts (°1950) kreeg de liefde voor film en fotografie van thuis uit mee. Zijn vader, journalist en radio-omroeper, was ook heel erg met fotografie bezig, en werd in 1953 bij de start van de televisie cameraman bij de NIR. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Robberechts al heel vroeg, op 5 jarige leeftijd, bezig was met fotografie, op pad met zijn vader, die hem opleidde. Zodra hij een jaar of 20, 21 was heeft hij de stap gezet naar de camera, eerst als assistent, daarna als cameraman, o.m. "van –met zekerheid- de twee slechtste Vlaamse speelfilms die ooit werden gemaakt: ‘De Paniekzaaiers' met Gaston en Leo en ‘De leeuw van Vlaanderen’ met Hugo Claus." Robberechts begon als freelance cameraman in 1972 voor de BRT. Voor het journaal of voor reportageprogramma’s als ‘Echo’ en ‘Terloops’ met Jan Van Rompaey, “een samenwerking in pure broederschap”.

Aansluitend kwamen er opdrachten van Nederlandse en Britse zenders. Robberechts begon al vroeg te experimenteren met allerlei cameratechnieken, en legde zo de basis van het succesvolle Videohouse waar hij in 1980 mede-oprichter van was. In 1984 startte hij zijn eigen productiebedrijf en produceerde talloze bedrijfsfilms voor de industrie en de overheid.
Zo stond de BBC in 1987 bij de ramp met de “Herald of Free Enterprise” als eerste aan zijn deur voor helikopteropnamen van de gekapseisde ferryboot in Zeebrugg. Van 1982 tot 1992 werkte hij als cameraman voor de BBC (afdeling News & Current Affairs). Nadien kwam de bijna fulltime specialisatie in het maken van luchtopnamen vanuit helikopter met hoogst gespecialiseerde apparatuur, nu beschikt hij bijvoorbeeld over gyroscopisch gestabiliseerde cameraplatformen waarmee de camera schokvrij kan opgehangen worden.

Wim Robberechts filmde in meer dan 80 landen, hoofdzakelijk voor documentaire films én luchtopnamen. De klanten zijn hoofdzakelijk Europese TV-stations en televisieproducenten. De man die ooit gespecialiseerd was in verre oorlogen en revoluties, kickte de laatste jaren op mooie, ongerepte panorama’s. Zo draaide hij ‘Belgium, the movie’ om een beeldenarsenaal aan te leggen in de nieuwe hoge-definitiekwaliteit. Al snel volgden opdrachten in andere landen: Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken.

Vanuit de lucht is je inspiratie eindeloos.
Wim Robberechts
De Liefhebber met Wim Robberechts

Onlangs filmde hij de luchtopnamen voor de film “Kursk” van Thomas Vinterberg met Matthias Schoenaerts. De film over de Russische atoomduikboot 'Kursk' die in augustus 2000 in de Barentszee zonk, na een ontploffing aan boord. De film komt dit voorjaar uit.
En momenteel werkt hij aan de voorbereiding van een promotiefilm voor de haven van Zeebrugge en binnenkort draait hij luchtopnamen voor de nieuwe Eén-reeks “Over Water” (productie Panenka / Tom Lenaerts).

Robberechts is auteur van vier boeken met luchtfoto’s over België. Het laatste project “Belgium, the book” werd recent herdrukt. Want na al die jaren in de lucht blijft België hem nog steeds verrassen. “Het patrimonium aan historische gebouwen is verbluffend en je vindt er de meest gevarieerde landschappen op een kleine oppervlakte. België is geen uitgestrekt land, maar we hebben een beetje van alles.”
Hij vindt zichzelf in de eerste plaats nog altijd een fotograaf. “Een foto is een echte tranche de vie, één 125ste van een seconde uit iemands leven in een bepaalde situatie. Fotografie blijft de basis van alles, al worstel ik met het klassieke dilemma van de fotograaf die wil filmen en de filmer die wil fotograferen. Zeker op luchtfotografie raak ik nooit uitgekeken.” Eén van de mooiste sites vanuit de lucht is voor hem de abdijruïne van Villers-la-Ville. En “Belgium, the Movie” begint met een lage helikoptervlucht boven de Semois, je hoort het kabbelende water én Bachs Air uit de 3de Suite voor orkest. Opera en Belcanto en “Kip met appelmoes” vormen één van de rode draden in zijn muziekkeuze.

Meer info over Wim Robberechts vindt u hier.

Wim Robberechts schreef het volgende in ons gastenboek:

Beste Katelijne,
Het was voor mij een 
heel bijzondere ervaring.
Hartelijke groet

Wim Robberechts

Belgium The Movie

Alderliefste, Ramses Shaffy, Liesbeth List - Laat Me / Vivre

Sioen - Cruisin' [HQ audio]

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app