Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Wim Vanlessen

Herbeluister De Liefhebber met Wim VanlessenBlijf verwonderd!

Op zaterdag 28 november praatte Katelijne Boon met de internationaal gevierde sterdanser Wim Vanlessen, die in 2019 afscheid nam van het podium na een carrière van dertig jaar. Een kwarteeuw danste hij bij het Ballet Vlaanderen, waar hij snel was opgeklommen tot de rang van eerste solist. Met een indrukwekkende uitvoering van Maurice Béjarts iconische Boléro sloot hij dat hoofdstuk af... maar dansen is en blijft zijn speeltuin. En muziek is daarbij niet weg te denken!
© Cedril Terrell

Wim Vanlessen

Wim Vanlessen (Neerpelt, 21 november 1975) groeide van een heel beweeglijk jongetje uit tot een internationaal bejubelde danser. Om stoom af te blazen sloot hij aan bij een turngroep. Maar hij was helemaal weg van dansgroep Imago Tijl: de setting, de scène, het publiek, de kostuums, de choreografie, de dansers.... het deed hem als 11-jarige besluiten om in Antwerpen aan de Koninklijke Balletschool te gaan studeren.

In Antwerpen moest hij inwonen bij een koppel dat enkel Frans en Engels sprak, maar liet zich niet ontmoedigen door de moeilijke omstandigheden. Vijf jaar lang zou hij op zijn eentje van het huis naar zijn school lopen en terug, met maar één doel voor ogen: de beste balletdanser worden. 
Na zijn opleiding aan de Antwerpse balletschool won hij de zilveren medaille in Houlgate en de “Prix Professionel” op de Prix de Lausanne en sloot hij zich in 1994 aan bij het Ballet Vlaanderen waar hij al snel opklom tot de rang van Principal Danser. Hij kreeg veel media aandacht voor zijn uitmuntende vertolking van het klassieke en het neoklassieke repertoire, waaronder het werk van Balanchine en Forsythe.
Door het nauw samenwerken met wereldvermaarde choreografen kon hij zijn veelzijdigheid als danser tonen. Zo schitterde hij in het legendarische Russische ballet Spartacus van Grigorovich alsook Giselle van Akram Khan.

Wim Vanlessen verzamelde in zijn dertigjarige carrière een volle prijzenkast. Zo riep Dance Europe Magazine hem vier keer uit tot 'Best Male Dancer of the Year'. Eerder kreeg hij ook al een nominatie als “Beste Danser” door het Bolshoi Theater op het Gala van de Benoît de la Danse. Veel lof oogstte hij voor zijn rollen in o.a. Het Zwanenmeer, Giselle, Romeo en Julia, La Bayadère... 
Met Aki Saito vormde hij jarenlang een gedroomd duo. Ze werden tijdens de prestigieuze 'Les Etoiles de Ballet 2000', de Oscars van het Ballet uitgeroepen tot beste mannelijke en beste vrouwelijke danser van het voorbije seizoen.

Ballet opende een wereld voor hem. Hij danste in Londen en Parijs, van New York tot Tokio. Overal wist hij het publiek te boeien en de recensenten te enthousiasmeren. Hij wordt bejubeld om zijn lichamelijke beheersing, zijn verleidelijke uitstraling en uithouding.
“Vanlessen is a paragon of classicism: a dancer who combines elegance with effortless virtuosity.”, schreef Roslyn Sulcas in The New York Times in 2017.

Naast zijn internationale carrière, o.a. als Guest Principal met The Australian Ballet, is Wim ook een graag geziene gast als jurylid en veelgevraagd gastdocent.

Het leven als balletdanser is veeleisend. Topsport en artisticiteit gaan hand in hand. Na 25 jaar besloot hij afscheid te nemen van Ballet Vlaanderen. Hij deed dat op een grootse manier: met Maurice Béjarts Boléro, dat hij als tiener op zijn wenslijst gezet had om ooit te dansen.

In januari 2019 verscheen zijn boek 'Dancer' (uitgegeven bij Hannibal). Een visuele geschiedenis van zijn leven en boeiende carrière, maar ook een persoonlijk kijk op ballet. Een prachtig kunstboek dat zijn leven en carrière illustreert door zijn passie voor dans en fotografie.
Door zijn grote talent en veelzijdigheid als danser alsook zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen is hij de perfecte ambassadeur voor dans/ballet en werd hij geëerd tot Ridder in de Leopoldsorde voor zijn bijdrage in het culturele landschap in binnen en buitenland.

Tijdens de lockdown begon hij met balletles te geven, driemaal per week live via Instagram. Een spontane inval die ondertussen voor duizenden volgers heeft gezorgd. Dansers en ex-dansers in binnen- en buitenland volgen mee, maar ook jonge starters of vrouwen die als kind ballet volgden. Eens een danser altijd een danser... we hebben van Wim Vanlessen het laatste nog niet gezien.

Meer informatie over Wim Vanlessen

Volg Wim Vanlessen op Instagram

Beluister hier de uitzending met Wim Vanlessen:

De Liefhebber met Wim Vanlessen

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Wim Vanlessen gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app