Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Yves Petry

Herbeluister De Liefhebber met Yves PetryBlijf verwonderd!

Op 8 juni was auteur Yves Petry te gast bij De Liefhebber. Yves Petry is romancier, essayist en toneelschrijver. Dit jaar verscheen zijn zevende roman ‘De Geesten’. Hij houdt naar eigen zeggen sinds oktober 1983 van klassieke muziek en neemt ons mee op een muzikale ontdekkingsreis langs zijn platenkast.
Yves Petry

Yves Petry

Yves Petry (°1967) groeide op in Borgloon en studeerde wiskunde en wijsbegeerte aan de KU Leuven. In 1999 verscheen zijn debuutroman Het jaar van de man. In 2001 volgde de roman Gods eigen muziek en in 2003 De laatste woorden van Leo Wekeman. Met zijn roman De achterblijver uit 2006 won hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de Prijs van de provincie Vlaams-Brabant voor Proza. In 2010 publiceerde hij De maagd Marino, waarvoor hij in 2011 de Libris Literatuurprijs en in 2012 de Inktaap won. Liefde bij wijze van spreken leverde hem in 2016 de Tzum-prijs voor de mooiste literaire zin op: “Ze ging naar bed met jongens op de manier waarop ze vroeger boeken las: omdat ze het gevoel had dat het van haar werd verwacht, niet omdat ze er zelf veel bijzonders van verwachtte.” In februari 2019 verscheen zijn zevende roman De Geesten, een roman ‘waarin leven niet zomaar leven is en dood niet zomaar dood, waarin de geesten soms redenen kunnen hebben die het lichaam niet begrijpt.’

In 2007 bracht hij een radioboek uit bij het Vlaams-Nederlands huis deBuren. In 2010 verscheen zijn essay Mijn leven als foetus. In 2011 verzorgde hij de toneeltekst van het derde deel De misdaad van de theaterbewerking van De man zonder eigenschappen van Robert Musil. Dit toneelproject was een initiatief van ‘Het Toneelhuis’ in een regie van Guy Cassiers. De nieuwjaarslezing die hij in 2012 bij filosofiehuis ‘Het zoekend hert’ hield, werd datzelfde jaar uitgegeven onder de titel De zorgen van een schrijver. In 2017 was hij ‘writer in residence’ op het Tilt Festival en werd zijn essay Tilburg International gepubliceerd. Hij publiceerde essays en verhalen in literaire tijdschriften zoals DW B en het Nieuw Wereldtijdschrift en in krantenbijlages zoals De Morgen Boeken en De Standaard der Letteren.

De Liefhebber met Yves Petry

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Yves Petry gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen, of rechtstreeks via Spotify, Apple Music, YouTube, YouTube Music, Deezer, Qobuz of Soundcloud vinden.

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app