Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister De Liefhebber met Zahava Seewald

Beluister De Liefhebber met Zahava SeewaldBlijf verwonderd!

Zahava Seewald is directeur van de Gemeentelijke Musea van Anderlecht en conservator van het schitterende Erasmushuis & Begijnhof, twee van de oudste gemeentelijke musea van België. Maar daarnaast heeft ze als zangeres van Joods geïnspireerde liederen ook een rijk muzikaal leven. Stof genoeg voor een boeiend gesprek over de muziek in leven en werk met Katelijne Boon op 24 april 2021.
© Michael Grebil

Zahava Seewald

De Wolkendragers - Boekvoorstelling @ Bozar

Zahava Seewald is al haar hele leven bezig met zingen. Ze werd geboren in Antwerpen in een traditioneel orthodox gezin waar Jiddish de voertaal was en waar de religieuze liederen van de Ashkenaz (Europese joden) alom tegenwoordig waren. Er werd altijd veel gezongen, zowel thuis als in de synagoge als in de Joodse meisjesschool die ze bezocht.
Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Brussel en volgde later klassieke zang bij Marianne Pousseur en Kathelijne Van Laethem.

Vanaf begin de jaren ’90 trad ze met verschillende bezettingen en met verschillende programma’s op. Eerst was er het duo Mosaic (met een Jiddish en een joods-Spaans repertoire), later Psamim, waarmee ze op zoek ging naar de geschiedenis van de Ashkenaz-liederen in het Hebreeuws en het Jiddish.

Op het label TZADIK van John Zorn bracht ze de albums 'Abi Gezint', en de 'Koved' uit, met liederen in het Hebreeuws, joods-Spaans en Jiddish. Met Eriek Verpale had ze een literair muzikaal programma en met QO-2 een hedendaags liederenprogramma.
In 2002 organiseerde ze in opdracht van de Beursschouwburg een concert van 13de eeuwse joodse muziek als onderdeel van een festival van religieuze muziek.
In 2003 werkte ze opnieuw samen voor het label van John Zorn, deze keer voor de realisatie van twee compilatie-CD’s: een eerbetoon aan de Israëlische componist Sasha Argov en een compilatie-CD van Zorncomposities. Hieruit onstond een nieuwe cd, weer uitgebracht op TZADIK 'Scorched lips' met het nieuw ensemble Zohara, een project met Hebreeuwse poëzie als rode draad. From y mother’s house (Sub Rosa) is de laatste uitgegeven cd. Haar meest experimentele project rond poëzie in verschillende talen.
Zahava Seewald was 25 jaar lang conservator van het Joods Museum in Brussel en is nu directrice van het Erasmushuis & Begijnhofmuseum in Anderlecht. 

Herbeluister De Liefhebber met Zahava Seewald

DLH Zahava Seewald

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Zahava Seewald gemaakt. Die kunt u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app