Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

De Liefhebber met Zouzou Ben Chikha

De Liefhebber met Zouzou Ben ChikhaKlassieke muziek

Katelijne Boon duikt in de platenkast en de muzikale herinneringen van acteur, theatermaker en muzikant Zouzou Ben Chikha, de broer van acteur en regisseur Chokri Ben Chikha. Zouzou (Oostende, 1971) is momenteel te zien bij NTGent in de voorstelling ‘Onderworpen’ (naar de roman ‘Soumission’ van Houellebecq) en in de marathon ‘Platform/Onderworpen’.
Foto van Zouzou Ben Chikha

Zouzou Bne Chikha, foto Action Zoo Humain

Samen met Chokri, Mourade Zeguendi en Ruud Gielens richtte hij in 2003 het gezelschap Union Suspecte op waarmee ze onder andere het drieluik ‘De Leeuw van Vlaanderen’ (bij NTGent/Arca), ‘Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen’ en ‘Broeders van Liefde’ maakten. In 2009 ontstond het theatergezelschap Action Zoo Humain dat Zouzou nog steeds leidt samen met zijn broer Chokri. Recent creëerden ze ‘De waarheidscommissie’, ‘Flandrien’ en ‘Join the Revolution’. Dat laatste stuk handelt over de Tunesische revolutie, de zogenaamde Jasmijnrevolutie van 2010 die voorafging aan de Arabische Lente en gingen ze zelf in Tunesië na de aanslagen in Tunis en Sousse. In 2015 werd Zouzou bekend op televisie dankzij zijn rol als de garagehouder Amar in de serie Bevergem, een absurde fictiereeks op Canvas over het dagelijkse leven in een West-Vlaams dorp.

Ben Chikha groeide samen met zijn broers en zus op in Blankenberge, waar zijn ouders een nieuwe toekomst zochten met de drie kinderen die in Tunesië werden geboren. “Opgroeien in Blankenberge was een geluk, en een hel tegelijk. Een geluk, omdat we niet in een getto zaten en dus wel moesten deelnemen aan de Vlaamse cultuur. Een hel omdat we daar ook geen gemeenschap hadden om op terug te vallen. Ik was helemaal geïsoleerd. Er waren er in Blankenberge niet veel zoals wij.”

Blankenberge ligt aan de basis van de artistieke weg die hij heeft afgelegd. "Eigenlijk ben ik van droom naar droom gegleden. In mijn tienerjaren wou ik muzikant zijn. Ik deed ingangsexamen aan de Jazz Studio in mijn zesde middelbaar, was geslaagd, en verhuisde naar Brussel. Ik speelde in bands en cafés, en werkte mee aan de jongerenprojecten waar mijn broer Chokri mee bezig was. En toen speelde ik ineens mee in ‘Niet alle Marokkanen zijn dieven’ van Arne Sierens. Droom twee: acteur worden. Met Chokri en Mourade Zeguendi richtten we Union Suspecte op, en wat later was er opeens ook tv, een ander sterk medium. Aanvankelijk speelde ik vooral gastrollen, vaak stereotiepe rollen ook, maar dat veranderde toen ik Bart Vanneste tegenkwam, met wie ik samen de rol van Amar voor ‘Bevergem’ heb geschreven. Amar is een rolmodel, een man met Arabische roots, maar alles wat clichébevestigend of stereotiep is, is eruit gegooid. Je ziet Amar dus geen djellaba dragen, hij houdt geen theehuis of kebabzaak open, bidt geen vijf keer per dag, en spreekt zelfs geen woord Arabisch. Dat is zeer waardevol."
 

Ik hou van kunst die diep in me binnendringt en me emotioneel van mijn stuk brengt.
Zouzou Ben Chikha

Uit alles wat hij doet in het theater spreekt zijn engagement. Dat noemt hij een burgerplicht. Een engagement dat hij heeft opgedaan in Blankenberge en Ethiopië. “Bob Marley is altijd mijn grote held geweest. Zo'n freedom fighter als hij, als jonge Noord-Afrikaan in Blankenberge identificeerde ik me daar ontzettend mee. Stand up for your rights, weet je wel. In Blankenberge is mijn rebellie ontstaan. Ik heb altijd een grote gevoeligheid voor onrechtvaardigheid gehad maar eigenlijk moet je zelf tot een minderheid behoren om het te begrijpen.”

En dan zijn er nog zijn koersfiets én de muziek. Zijn trompet die hij al van jongsafaan bespeelt én Bob Marley, Miles Davis, Oscar & The Wolves, Oum Khaltoum, Pergolesi en Vivaldi....
“Nu ik met een koersfiets rijd, wat heel atypisch is voor iemand van Noord-Afrikaanse afkomst, verdwijnen alle vooroordelen als sneeuw voor de zon. In plaats van theenamiddagen en couscousavonden te subsidiëren zou de overheid veel beter in koersfietsen investeren. Daar zou ze op termijn veel meer resultaat mee boeken, want nu komen we niet voorbij de clichés en de stereotypen.
 

Meer info over Zouzou Ben Chikha en Action Zoo Humain vindt u hier.

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: deliefhebber@klara.be