Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Liefhebber: Patricia Vanneste

De Liefhebber: Patricia VannesteKlassieke muziek

Katelijne Boon dook op 6 februari in de muzikale herinneringen en platenkast van Patricia Vanneste (1987), violiste in de vorige maand met 3 MIA's bekroonde popgroep Balthazar.
Foto van Patricia Vanneste

Patricia Vanneste

“Een verrukkelijke girl in een verrukkelijke band”, zo omschreef Humo haar laatst. Vanneste is master in de biomedische wetenschappen en specialiseerde zich in neurowetenschappen. “Dat was echt mijn ding…. Ik ben voortdurend op zoek naar het hoe en het waarom van de dingen. En onvermijdelijk kom je dan bij de hersenen uit… De combinatie van het fysiologische van de geneeskunde en het cognitieve van de psychologie boeide me enorm.”
Ze begon daarna met een doctoraat op de afdeling experimentele psychologie, maar moest dat on hold zetten voor Balthazar, “dat is echt een verscheurende keuze geweest”.

Deze violiste komt uit een erg muzikale familie, muziek is al sinds haar kindertijd haar grote passie, maar ze is het bewust niet gaan studeren, omdat ze er haar job niet van wilde maken. Ze heeft een klassieke achtergrond, maar koos voor de popmuziek, omdat de wereld van de klassieke muziek haar te competitief en te individualistisch leek. “Ik deed mee aan een wedstrijd van Dexia voor violisten. Tijdens de auditie maakte de sfeer me misselijk. Telkens als iemand een fout maakte, riep iedereen daar: Yes! Daar bouwen ze hun carrière op onderlinge concurrentie.”
 

Herbeluister De Liefhebber met Patricia Vanneste
Ik vind de viool elegant. Gracieus.Supervrouwelijk. Het is als een stem.
Patricia Vanneste

De groep Balthazar ontstond in de straten van Kortrijk, meer bepaald op een plek waar een graffitikunstenaar zijn werk had ondertekend met de naam Balthazar. Muziek spelen is voor haar belangrijker dan het succes. Dit jaar gooide Balthazar hoge ogen met de nieuwe plaat ‘Thin Walls’. Goed voor 3 MIA’s.

Maar Patricia Vanneste houdt het daar niet bij: ze ging weer studeren in afwachting van haar doctoraat, nl. ondernemerschap in de biomedische wetenschappen, in Antwerpen. En van het ene ondernemen kwam het andere. Ze runt ook haar eigen juwelenbedrijfje ‘&Manu More Merchandise’ en blijft geboeid door klassiek. Ze heeft het studiokwartet Cordette opgericht, een strijkkwartet dat rock- en popmuzikanten kunnen inhuren. Ze nam er al de strijkpartijen mee op voor An Pierlé, voor de muziek die ze maakte voor ‘Le tout nouveau testament’, de nieuwe film van Jaco van Dormael. En ze heeft een cello gekocht, die ze zelf wil leren bespelen. En ze schrijft muziek, licht hedendaags in de stijl van Nils Frahm…. "Componeren zou bovenaan op de lijst moeten staan, ja, maar ik ben er nog niet van overtuigd dat muziek hét zal worden in mijn leven."

www.balthazarband.be/

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app