Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De lotgevallen van 'De dood en de maskers' van Ensor

De lotgevallen van 'De dood en de maskers' van EnsorKunst & Cultuur

In de Kunsthalle in Mannheim loopt nog tot 3 oktober een grote James Ensor tentoonstelling. Het was één van de eerste musea in Duitsland, dat, na WOI, het werk van James Ensor opmerkte en kocht. Wat later werd Ensor door de nieuwe Duitse gezagdragers bestempeld als een ontaarde kunstenaar.
© Liège, Musée des Beaux Arts, La Boverie

'De dood en de maskers' van James Ensor, 1897

In 1927 organiseerde het museum van Mannheim een eerste grote solo-tentoonstelling met werk van James Ensor (1860-1949). Die vroege waardering voor Ensor als een belangrijke moderne schilder in Duitsland was opmerkelijk. Een jaar later werd het beroemde schilder 'De dood en de maskers' aangekocht voor de vaste collectie van Mannheim. 

Erg lang konder de Mannheimers niet genieten van de nieuwe aanwinst want nog geen tien jaar later werd het doek geconfisqueerd door de nieuwe culturele gezagdragers van het Hitlerbewind. Het werd te koop aangeboden op een veiling in Lüzern waar het werd aangekocht door het museum van Luik. 

Vandaag wijdt de Kunsthalle Mannheim (KUMA) opnieuw een grote tentoonstelling aan James Ensor, waarbij de aandacht heel specifiek uitgaat naar het lot van het schilderij dat ooit tot de collectie van de Kunsthalle Mannheim behoorde.
In totaal toont de Kunsthalle Mannheim meer dan 60 schilderijen, 120 werken op papier en verschillende maskers uit de nalatenschap van Ensor.

Clara De Decker belde met Herwig Todts, Ensor specialist verbonden aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen. Hij vertelde meer over de lotgevallen van 'De dood en de maskers'.

Herwig Todts over 'De dood en de maskers' van Ensor

De expo loopt nog tot 3 oktober 2021 in Kunsthalle Mannheim. Alle info en tickets op www.kuma.art.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.