Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De magie van het luisteren

De magie van het luisterenBlijf verwonderd!

Klara en Concertgebouw Brugge spitsen de oren in een nieuwe podcastreeks: ‘De magie van het luisteren’. Daarin stelt Jeroen Vanacker, artistiek directeur van het Concertgebouw, inspirerende vragen over luisteren naar muziek aan muziekfilosoof Tomas Serrien. Zo maken ze u alvast helemaal warm voor het kamermuziekfestival Têtes-à-têtes!
© VRT rr

Cover 'De magie van het luisteren'

Luistert de mens aandachtig genoeg? Wat is het verschil tussen muziek en geluid? Wat is de rol van emoties bij het luisteren naar muziek? Deze vragen zijn de aanleiding voor gesprekken die Serrien voert met cellist Arne Deforce, musicoloog Pieter Bergé, filosofe Joke Hermsen, architect Paul Robbrecht en rouwspecialist Manu Keirse.

De hele maand februari loopt in het Concertgebouw het kamermuziekfestival ‘Têtes-à-Têtes’, waarin het publiek wordt uitgenodigd op intieme luisterervaringen.

Cover van het boek 'Klank. Een filosofie van de muzikale ervaring' van Tomas Serrien© HOUTEKIET
Cover van het boek 'Klank. Een filosofie van de muzikale ervaring' van Tomas Serrien

Goethe sprak bij het strijkkwartet over een ‘gesprek op niveau tussen vier heren van stand’. Heren van stand hoeven het gelukkig al lang niet meer te zijn, maar de geest van zijn wet is nog steeds van toepassing: bij kamermuziek zit je mee aan tafel. Het persoonlijke contact met musici en medetoehoorders geeft de luisterervaring een extra dimensie.

Tomas Serrien schreef het boek ‘Klank. Een filosofie van de muzikale ervaring’, waarin hij tracht te achterhalen hoe we muziek gewaarworden. Hoewel muziek er in de eerste plaats is om naar te luisteren, denkt Serrien er ook graag over na en hij neemt zijn lezers mee in een muzikale zoektocht vol diepzinnige overpeinzingen.

Beluister hier de podcast of abonneer u op de podcast via Apple Podcasts (iTunes), Google Podcasts en Spotify en uiteraard ook via RSS. Andere luisterplatformen kunnen we jammer genoeg op dit moment nog niet aanbieden.

PODCAST WEB De magie van het luisteren 1
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
PODCAST WEB De magie van het luisteren 2
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
PODCAST WEB De magie van het luisteren 3
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
PODCAST WEB De magie van het luisteren 4
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
PODCAST WEB De magie van het luisteren 5
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.