Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Mariacyclus van Theodoor Van Loon

De Mariacyclus van Theodoor Van Loon Kunst & Cultuur

Op haar ronde door Vlaanderen, op zoek naar kunstwerken die zich nog op hun oorspronkelijke plek bevinden, trok Sara Debroey naar het beroemde bedevaartsoord van Scherpenheuvel. De schilder Theodoor van Loon schilderde voor de Onze-Lieve Vrouwbasiliek de ‘Mariacyclus’.
Theodoor Van Loon, De geboorte van Maria, in de Onze-Live Vrouwbasiliek van Scherpenheuvel

Theodoor Van Loon, De geboorte van Maria, in de Onze-Live Vrouwbasiliek van Scherpenheuvel

Theodoor Van Loon was een tijdgenoot van Rubens en zijn naam en reputatie zijn in de loop van de tijd overschaduwd geraakt door die van Rubens. Nochtans was Van Loon tijdens zijn leven een succesvol schilder die werkte in de traditie van Caravaggio. Minder theatraal en barok dan Rubens en met meer zin voor naturalistische details.

Voor de basiliek in Scherpenheuvel ontwierp Theodoor Van Loon een hele cyclus van schilderijen met als thema het leven van Maria. De opdracht hiervoor kwam van de architect van de basiliek, Wenceslas Cobergher. 

Sabine Van Sprang, die wetenschappelijk medewerker is aan de Koninkljke Musea voor Schone Kunsten in Brussel, leidde Sara rond in de basiliek van Scherpenheuvel. Zij is momenteel volop bezig met de voorbereiding van een grote tentoonstelling rond Theodoor Van Loon die in het najaar van 2018 te zien zal zijn in Bozar in Brussel. Ze ontmoetten er ook Michaël Hanne, de archivaris van het bedevaartsoord, die nog een bijzondere ontdekking deed. 

Hieronder kan u de reportage over de Mariacyclus van schilder Theodoor Van Loon, in de basiliek van Scherpenheuvel, beluisteren.

Reportage over de Mariacyclus van Theodoor Van Loon

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.