Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Modernisten 5 | Paul Neefs

De Modernisten 5 | Paul Neefs

In het jaar van Expo 58 start de jonge Paul Neefs als zelfstandig architect. Zijn liefde voor pure geometrie wordt al snel duidelijk. Driehoeken, cirkels… elke vorm kwam in aanmerking voor zijn opvallende grondplannen. De wonderlijke woningen van de onbekende Paul Neefs haal je er zo uit. Zoals zijn eigen woning, een opvallende twaalfhoek in de Oud-Turnhoutse velden, die hij ontwierp in 1963. Zijn weduwe Thérèse Proost woont er nog steeds.

Vincent Verelst is bezeten door modernistische architectuur. In deze negendelige online videoreeks De Modernisten gaat hij op zoek naar wat deze architecten als Renaat Braem, Peter Callebout en Willy Van Der Meeren dreef. Vincent bezoekt privéwoningen van onze belangrijkste modernistische architecten die elk op hun manier een invulling gaven aan de moderne architectuur. De huidige bewoners van de woningen nemen Vincent mee in de woning. Jos Vandenbreeden, directeur van het Sint-Lukasarchief in Brussel, vult het verhaal verder aan.

Negen afleveringen lang probeert Vincent samen met de bewoners en Jos Vandenbreeden te achterhalen waar deze Belgische modernisten zich tegen afzetten, maar vooral waar ze hun inspiratie haalden.

De archiefbeelden zijn afkomstig uit het archief van Paul Neefs, van Thérèse Proost, Yves De Bont en het Vlaams Architectuurinstituut.

De Modernisten. Een online Klara-reeks gemaakt door Vincent Verelst, Steffen Verpoorten, Kris Van de Voorde en Isa Tubbax.