Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De MOØDe van Corbijn

De MOØDe van CorbijnKunst & Cultuur

MOØDe is niet de naam van een nieuw Zweeds product, maar staat voor ‘mood’ en ‘mode’. Die cross-over is de focus van de nieuwe tentoonstelling van Anton Corbijn, internationaal toonaangevende fotograaf en filmmaker. Galeriehoudster Ingrid Deuss ging kijken.
Poster van de tentoonstelling MOØDe.

De 200 werken zijn nog tot januari te bezoeken.

De veelzijdige Anton Corbijn houdt zich bezig met film, muziek, fotografie en mode. Die laatste twee staan centraal in zijn nieuwe tentoonstelling MOØDe die bijna 200 werken bevat. Er is een mix gemaakt tussen werken die voor het eerst worden vertoond en heel wat iconische portretten.  

 

De titel van de tentoonstelling heeft een dubbele betekenis, want voor Corbijn gaan zijn werken niet puur over mode of modefotografie. Het gaat om de sfeer en die kan Corbijn als geen ander construeren. Hij slaagt er telkens opnieuw in om een eigen realiteit te creëren die zich voornamelijk in zwart-wit afspeelt. Door te gaan experimenteren met sluitertijden, wekt hij de suggestie van beweging.  

 

Kleding en accessoires spelen een belangrijke rol in de foto's van Corbijn. Een foto van The Beatles liet hem inzien dat er meer is dan zijn zondagse zwarte kledij die hij als protestant moest dragen. In de jaren ‘70 ziet Corbijn de rol van kledij in foto’s in door muzikanten te fotograferen. Deuss: ‘Zijn gevoel zei dat portretfotografie over mensen en authentieke beelden van emoties gaat. Maar hij merkte dat kleding echt een bijdrage was aan het beeld. In de tentoonstelling merk je hoe belangrijk details en kledij zijn om het beeld te maken. Het versterkt ook de persoonlijkheid die hij wil leggen in zijn portretten.’ Daarbij durft Corbijn ook humor te gebruiken. Deus: ‘Hij bracht bijvoorbeeld een snor mee voor Nick Cave of maskers voor The Rolling Stones.’ Een ongelooflijke aanrader, aldus Deuss

 

Beluister hieronder het gesprek met Ingrid Deuss over de tentoonstelling.

 

Ingrid Deuss over Anton Corbijn

MOØDe loopt nog tot 10 januari in Cultuurcentrum Scharpoord te Knokke. Meer informatie kan je vinden via www.fotofestival.be.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.