Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De mooiste kunstwerken in de Brusselse metrostations

De mooiste kunstwerken in de Brusselse metrostationsBlijf verwonderd!

Brussel is de hoofdstad van de kunst, zelfs ondergronds. Want deep down under, in de metrostations, staat en hangt kunst. Soms achter een hoekje, soms zo aanwezig dat je het zelfs niet meer opmerkt. En vaak van grote namen. Architectuurkenner Koen Van Synghel kocht zich een ticketje en ging op excursie ondergronds.
© MIVB

Het metrostation Aumale

69 metrostations zijn goed voor 80 kunstwerken, dat levert dus een van de grootste ondergrondse kunstgalerijen op. Koen Van Synghel: "Het was het uitgangspunt van de MIVB om bij de metrostations ook altijd kunstenaars te betrekken. Zo krijg je een mooie staalkaart, vooral kunstenaars in de jaren 70 en 80 hebben een ingreep kunnen doen."

Maalbeek

"Dit station met het kunstwerk van Benoît steekt er voor mij met kop en schouders bovenuit", vertelt Van Synghel. Kunstenaar Benoît van Innis installeerde er samen met de architecten Paul Vermeulen en Henk De Smet acht portretten. Acht mannen- en vrouwengezichten getekend in sobere, zwarte lijnen op een raster van witte emailtegels. Na de aanslagen in Brussel, gingen de foto's de wereld rond via sociale media.

Tijdens die aanslag van 22 maart 2016 werd het werk van Benoît van Innis deels verwoest. De kunstenaar stelde voor om de beschadigde muurschildering te vervangen door een nieuw werk ter nagedachtenis van de slachtoffers, dat een olijfboom afbeeldt. “De Olijfboom”, symbool van hoop en vrede, werd gemaakt met behulp van dezelfde technieken.

Aan weerszijden van het werk werd een Nederlandse en een Franse vertolking van een gedicht van de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca geschilderd.

Houba-Brugmann

Cineast Raoul Servais voorzag samen met schilder Pierre Vlerick dit metrostation in Laken van 15 platen, “fotogrammen” die de ontleding van een huppelende vrouw voorstellen. Van Synghel: "Als je in de metro zit, zie je de vrouw als het ware dansen." Een ondergrondse cinema-ervaring dus!

Lemonnier

Van Synghel: "Ik vind het mooi om te zien dat enkele kunstenaars vanuit een maatschappelijk engagement en participatie gaan maken." En Lemonnier is daar een goed voorbeeld van.

Sinds 1994 verzamelde kunstenaar Hamsi Boubeker handafdrukken uit zo’n 87 landen. De tekeningen van de handen, geïnspireerd op traditionele tatoeages, werden uitvergroot om drie grote gehelen te vormen. Deze afdrukken van handen uit heel de wereld drukken een wens naar wereldvrede uit.

De afdrukken werden vooral verzameld in scholen, maar ook grootheden als Yasser Arafat (1994) en Adolfo Perez Esquivel (1980), Nobelprijswinnaars voor de vrede, Daniel Cohen-Bendit, lid van het Europese parlement, Albert Jacquard, bioloog en filosoof en vele andere persoonlijkheden uit de wereld van de literatuur, de politiek, film, kunst, cultuur, sport en religie zijn betrokken bij deze beweging.

Aumale

Kunstenaar Jean-Paul Laenen en leden van de fotoclub van de MIVB tonen op een van de muren van het station de situatie en de omgeving van de gebouwen tijdens de aanleg van de metrolijn. Arbeiders, bulldozers, huizenrijen, graaf- en sloopwerken passeren de revue.

Op de tegenoverliggende muur bevindt zich een fotografische voorstelling van het vroegere leven in de wijk Aumale. Hier wisselen kermispaarden, woningverbouwingen en wagens in de straat af met typische gevels van cafés en winkels, veeboeren en paardenmarkt. Wat verdwenen is en vandaag nog overeind staat, komt samen in dit kunstwerk.

Beluister hier het gesprek met Koen Van Synghel:

De favoriete kunstwerken in de Brusselse metro van Koen Van Synghel

'Als kunst de metro neemt': ontdek alle kunstwerken op mivb.be.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.