Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Morales - Zeven Lamentaties - Utopia

De Morales - Zeven Lamentaties - UtopiaKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Utopia. Et'Cetera KTC 1538.
Hoes van de eerste cd van het ensemble Utopia

De eerste cd van het ensemble Utopia

Programma: Cristobal de Morales: de zeven lamentaties.

Het Vlaamse ensemble Utopia is pas vorig jaar opgericht en heeft nu al een eerste volwaardige cd uit met 7 lamentaties van Cristobal de Morales. Nooit eerder werden deze treurzangen samen opgenomen. De 16e-eeuwse Morales was de eerste Spaanse componist die wereldwijd geprezen werd.

Het ensemble Utopia is ook in residentie in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen en het haalt z’n naam bij Thomas Moore. Hij schreef in Antwerpen zijn beroemde boek Utopia, waarna het werd gedrukt in Leuven. Vanuit de voor die tijd gedurfde en vooruitstrevende ideeën waarmee More zijn utopische wereld beschreef, creëerde het ensemble Utopia een programma dat deze boeiende wereld schetst en toelicht.

Of zoals hun basisregel luidt: “Met de Vlaamse polyfone traditie in onze genen, voelen wij de wil en de zin om deze muziek uit de tijd van More te blijven doorgronden en uit te voeren. Polyfonie ontstaat immers wanneer verschillende "points of view" aanwezig zijn in één compositie.

De zangers van Utopia zijn geen beginners, maar ervaren ensemble-zangers die hun sporen verdienden bij o.a. Philippe Herreweghe en Paul Van Nevel.

Onnodig te zeggen dat deze ervaring loont. De vertrouwdheid met het genre van de polyfonie is van bij het begin overduidelijk. De stemmen van de vijf zangers vormen een aantrekkelijk geheel met voldoende nuances en kleuren. Technisch zijn deze zangers zo goed als onberispelijk. Sopraan Griet de Geyter, altus Bart Uvyn, tenor Adriaan de Koster, bariton Lieven Termont en bas Bart Vandewege laten horen dat ze met deze muziek de ziel van de 21e eeuw willen raken. Eeuwige vragen in een tijdloos kader.

Het is niet alleen interpretatief een echt visitekaartje geworden voor Utopia, ook opnametechnisch bleven we niet op onze honger zitten. Prachtige muziek door een veelbelovend ensemble met een mooie sound en een heldere klank.

- Mark Janssens

Klara's oordeel