Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Munt opende het nieuwe jaar groots

De Munt opende het nieuwe jaar grootsKlassieke muziek

Dirigent Hartmut Haenchen brengt de Symfonie Nr.8 c-moll van Anton Bruckner met het Symfonieorkest van de Munt. In Klara Live hoort u op 11 januari de liveregistratie van het concert dat plaatsvond op 7 januari 2017.
Affiche Haenchen in De Munt

Mysterium affiche De Munt

Anton Bruckners Symfonie Nr.8 c-moll is de allereerste symfonie van zo'n omvang. Nu beschouwd als een van zijn grootste meesterwerken, werd ze aanvankelijk, in haar eerste versie, zelfs door zijn vrienden gezien als een mislukking. Deze negatieve reacties stortten de componist eens te meer in een diepe depressie. In dit gigantische werk boort Bruckner nieuwe werelden aan, met een grote complexiteit en diepgang van gedachten, die het ook wel de bijnaam ‘die Apokalyptische’ bezorgden. Bruckner zelf hield het liever op “Meine Achte ist ein Mysterium...” Hartmut Haenchen dirigeert het Muntorkest in Bruckners tweede versie van dit ‘mysterie’ en zet met dit nieuwjaars- concert zijn Bruckner-integrale voort.

Haenchen las Bruckners hele briefwisseling en bestudeerde de verschillende uitgaven van de partituur, op zoek naar de uitvoeringspraktijk van toen. Het brengt hem tot een gelaagde en transparante uitvoering van deze grootse symfonie.

U hoort de liveregistratie van het concert op 7 januari 2017.

Deze symfonie is de schepping van een reus en overtreft in spirituele reikwijdte, in ideeënrijkdom en in grootsheid alle andere symfonieën van de meester.
Hugo Wolf

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Vincent Verelst / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.