Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Munt: uitkijken naar het nieuwe seizoen 2020-2021!

De Munt: uitkijken naar het nieuwe seizoen 2020-2021!Klassieke muziek

In onwezenlijke dagen van volle corona-crisis berichtte de Munt over het komende nieuwe seizoen en Sylvia Broeckaert kon daarover praten met intendant Peter De Caluwe. Het werd een gesprek over de belangrijke pijlers in de Muntprogrammering zoals het brengen van twee creaties aan het begin van het seizoen en voorts een overkoepelend project waarbij verschillende werken van één componist samen komen in een gedeelde enscenering en met eenzelfde team.
Peter De Caluwe, Intendant van de MuntMireille Roobaert

Peter De Caluwe, Intendant van de Munt

Voorts kwamen ook thema’s aan bod zoals het maatschappelijk engagement van een cultuurhuis, het repertoiresysteem versus stagionesysteem, het einde van het sterrendom in de opera en de groei naar een ander, breder en jonger publiek.

“The time of our singing” wordt een wereldcreatie in de Munt van een opera waar Kris Defoort al tien jaar mee aan de slag is. Aan de basis ligt de bestseller van Richard Powers, een verhaal met veel muziek in en met belangrijke thema’s zoals de rassenproblematiek. In de toonzetting zal ook de jazz-achtergrond van Defoort bepalend zijn. 

“The sleeping thousand” krijgt een wereldcreatie in Aix-en-Provence en komt daarna naar de Munt. De componist is de Israëlische Adam Maor die een sterk engagement neemt in de uitwerking van een opera over het Israëlisch-Palestijns conflict.

“Bastarda!” wordt een tweeluik gebaseerd op de vier Tudor-opera’s van Donizetti: Elisabetta al castello di Kenilworth, Anna Bolena, Maria Stuarda en Roberto Devereux. In dit koepelproject gaat men nog een stapje verder dan bij de Trilogia Mozart Da Ponte van dit seizoen. Het wordt één groot nieuw verhaal in twee afleveringen en een remix van Donizetti’s muziek. Een regisseur van de jongere generatie nl. Olivier Fredj gaat ermee aan de slag. Belangrijk is hier dat het publiek kiest voor de beide avonden en dat het een immersieve voorstelling wordt waarbij wellicht het hele theater tot leven komt.

In het kader van het grote Tudorverhaal valt ook een zelden opgevoerde opera van Camille Saint-Saëns te beleven: "Henri VIII". Saint-Saëns zal in 2021 honderd jaar geleden overleden zijn. Andere eeuwvieringen zijn de creatie van Korngolds "Die Tote Stadt", voor het eerst te zien in de Munt in een cinematografische enscenering van Mariusz Trelinski, en voorts de opera "De kinderen der zee" van Lodewijk Mortelmans die honderd jaar geleden in première ging in Antwerpen. Deze opera komt er in concertante vorm met een schare aan Vlaamse zangers zoals Werner Van Mechelen, Tineke Van Ingelgem en Thomas Blondelle.

Griezelen in een soort gothic thriller wordt het met Benjamin Brittens "The turn of the screw" geënsceneerd door Andrea Breth.

De Munt zet naast meer avontuurlijke projecten ook in op een feestelijke eindejaarsproductie met Verdi’s "Falstaff" in een ongetwijfeld fantasierijke enscenering van Laurent Pelly. Hier zingt Werner Van Mechelen de titelrol in een aantal voorstellingen. De vele fans van de "Parsifal"-productie van 2011 in een regie van Romeo Castellucci zullen hun hartje ophalen aan een reprise van deze geliefde Wagneropera ter afsluiting van het operaseizoen.

Voor meer informatie, ook over de concerten, recitals en dansvoorstellingen: www.demunt.be 

 

Peter De Caluwe in gesprek met Sylvia over Seizoen 20 - 21

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.