Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De muurschilderingen van Théodore Canneel

De muurschilderingen van Théodore CanneelKunst & Cultuur

De laatste halte van Sara Debroey langs kunstwerken die zich nog op hun oorspronkelijke plaats bevinden is de Sint-Salvatorkerk in Gent.
'Salvator Mundi', muurschildering van Théodore Canneel in de Sint-Salvatorkerk in Gent

'Salvator Mundi', muurschildering van Théodore Canneel in de Sint-Salvatorkerk in Gent

In het midden van de 19de eeuw bracht de Gentse schilder Théodore Canneel neo-byzantijnse muurschilderingen aan op de wanden van het koor van de Sint-Salvatorkerk in Gent.

De restauratie van deze muurschilderingen werd onlangs afgerond en laat de kleurrijke en stemmige schilderingen weer helemaal tot hun recht komen. Sara Debroey ontmoette in de kerk hoofd van de restauratie Hugo VandenBorre, restaurateur Steven Van de Velde en pastoor Toon Suffys, op een moment dat de laaste hand werd gelegd aan de restauratie.

De kerk staat in Gent ook bekend als de Heilige Kerstkerk en in de volksmond als de schipperskerk. In deze kerk komen de Gentse schippersfamilies samen voor geboortes, huwelijken en begrafenissen of gewoon voor de wekelijkse mis. Op het pleintje voor de kerk ligt dan ook een fragment van een schip.

Op zondag 10 september, Open Monumentendag, zullen de gerestaureerde muurschilderingen voor het eerst weer in hun volle glorie te zien zijn voor het grote publiek.

Repo over Sint-Salvator

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.