Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De muziekkeuze van Maarten Vandenbemden in Music Matters

De muziekkeuze van Maarten Vandenbemden in Music MattersBlijf verwonderd!

Gitarist Maarten Vandenbemden houdt na een concertavond stiekem van ruitenwisser-snacken: een afwisseling tussen zoete en zoute lekkernijen. Welke muziek vinden we in zijn smakenpallet terug? Dat komt u deze week elke dag in Music Matters te weten.

Gitarist Maarten Vandenbemden

Maandag

Maarten Vandenbemden droomt ervan om ooit het podium met violist Patricia Kopatchinskaya te delen. Een aantal jaar geleden speelde ze in Leuven samen met pianist Fazil Say de Kreutzersonate van Ludwig Van Beethoven. Het was voor Maarten bijna een ritualistische ervaring waarvan de energie afspatte.

Sonate voor viool en piano nr. 9 in A groot, op. 47 / Kreutzersonate: I Adagio sostenuto - Presto
Patricia Kopatchinskaya (viool) Fazil Say (piano)

31/05/2021 Maarten Vandenbemden - sleutelplaat 1

Dinsdag

Johann Sebastian Bach blijft voor elke generatie muziekliefhebbers een held. Maarten legt aan de hand van de sarabande uit de eerste vioolpartita in b klein de magie van Bach uit. En daarvoor bracht hij zijn gitaar mee naar de studio!

Johann Sebastian Bach - Partita voor viool nr. 1 in b klein, BWV 1002: V Sarabande
Rachel Podger (viool)

1/06/2021 Maarten Vandenbemden - sleutelplaat 2

Woensdag

Twintiger Maarten Vandenbemden studeerde aan het Conservatorium Brussel bij Antigoni Goni. De Griekse gitariste creëerde een fijne klascultuur met veel uitwisseling onder de gitaristen en was voor hem een waardevolle, zorgzame mentor. 

Mikis Theodorakis - Two Epitaphios
door Antigoni Goni (gitaar)

2/06/2021 Maarten Vandenbemden - sleutelplaat 3

Donderdag

De opname van Chet Baker is voor Maarten Vandenbemden een echte tactiele ervaring: "Het is allemaal zo dichtbij. Je hoort zijn mond opengaan, zijn tong die beweegt." Dat maakt voor Maarten net deel uit van wie we zijn. Die tactiele ervaring is daarnaast in contrast met de klassieke muziek, waar de uitvoering altijd 'proper' moet zijn. Een goede reden dus, vindt Maarten, om voor deze keuzeplaat te kiezen.

Lorenz Hart, Richard Rodgers - My Funny Valentine - Chet Baker (zang trompet) Carson Smith (contrabas) Bob Neel (drums) Russ Freeman (piano) - The Best of Chet Baker Sings / EMI/Pacific Jazz /

03/06/2021 Maarten Vandenbemden - sleutelplaat 4

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.