Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De muzikale ontdekkingen van Bart Rodyns in Sanssouci op 18 en 19 juli

De muzikale ontdekkingen van Bart Rodyns in Sanssouci op 18 en 19 juliKlassieke muziek

Bart Rodyns is een klavierspeler in de brede zin van het woord: hij speelt orgel, harmonium en klavecimbel. Daarnaast is hij ook de artistieke leider en continuospeler van het Euterpe Baroque Consort, een formatie die muziek brengt op historische instrumenten. Afgelopen seizoen bogen Bart Rodyns en zijn consort zich over de vioolconcerti van Henri Jacques de Croes en haalden ze ook muziek van Italiaanse vrouwelijke componisten onder het stof vandaan.
©Bart Rodyns

Bart Rodyns

Bart Rodyns (1978) is een veelzijdige klavierspeler die er naar streeft om elke muziekstijl zoveel mogelijk uit te voeren op historische instrumenten. Hiervoor doet hij dikwijls beroep op zijn eigen instrumentarium: klavecimbels (Ruckers en Delin replica’s), kistorgel (Jos Moors 2012), Erard tafelpiano (1803), Mustel Kunstharmonium (1928) en 19de eeuwse harmoniums (Debain, Alexandre).

Het klavier staat dus centraal in zijn leven, doch de interesse van Bart reikt verder dan alleen klavier spelen. Zo richtte hij in 2007 verschillende ensembles op: Il trionfo del tempo samen met tenor Jan Van Elsacker en het Euterpe Baroque Consort.

"Voor mij zijn de vioolconcerti van Henri Jacques de Croes een grote ontdekking geweest."
Bart Rodyns

De discografie van Bart Rodyns is omvangrijk. Met zijn Euterpe Baroque Consort nam hij onder meer orgelconcerti van Händel en Michel Corrette op – maar ook onuitgegeven muziek van ondermeer de Lierse Kapelmeester Willem Gommaar Kennis. Met Eliot Lawson, Lode Leire en Hendrickje Van Kerkchove wekte hij het historische ensemble 'The Party' weer tot leven en met pianist Nicolas Callot maakte hij, in bezetting piano-harmonium, een opname, volledig gewijd aan César Franck. Begin dit jaar verscheen bij Warner Classics, Clara's heart, met muziek van Clara en Robert Schumann en J Brahms. Daarnaast werkte Bart Rodyns ook mee aan de bekroonde opnames van Oltremontano o.l.v. Wim Becu..

“Italiaanse vrouwelijke muzikanten moesten in de 18de eeuw hard knokken om een plaats te veroveren op Europese podia.”
Bart Rodyns

Bart Rodyns is in het weekend van 18 en 19 juli de centrale muzikant in Sanssouci. Wij vroegen hem welke muziek hij afgelopen seizoen zoal ontdekt heeft.

Beluister hieronder de fragmenten:

KL20200718 Bart Rodyns 1
KL20200719 Bart Rodyns 2
©Kerknet
Bart Rodyns en zijn instrumenten

Sanssouci

Sanssouci, een programma dat vertrekt vanuit de barok en bruggen slaat naar andere muzikale periodes, samengesteld door Els Van Hoof.

Presentatie: Johannes Wirix-Speetjens

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of sanssouci@klara.be

Sanssouci, elke zondag van 13 tot 15 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.