Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De muzikale ontdekkingen van Katelijne Lanneau in Sanssouci op 12 juli

De muzikale ontdekkingen van Katelijne Lanneau in Sanssouci op 12 juli Klassieke muziek

Katelijne Lanneau speelt blokfluitmuziek uit de middeleeuwen en de renaissance samen met Il Nostromo del Sogno en het blokfluitconsort B-Five. Toen Katelijne het afgelopen seizoen op zoek ging naar repertoire voor dat consort kwam ze terecht bij de pavanes van Alfonso Ferrabosco de Jongere. En de platen van Mala Punica en Pedro Memelsdorff brachten haar in de lockdown een gevoel van ultieme tijdloosheid.
Katelijne Lanneau©Il Nostromo del Sogno

Katelijne Lanneau

Katelijne Lanneau begon haar muzikale studies aan het Stedelijk Conservatorium te Mechelen. Daar volgde zij blokfluitlessen bij Paul Van Loey. In 1995 werd ze laureaat van de nationale wedstrijd Jong Tenuto en in 1998 behaalde ze een eerste prijs op de wedstrijd Axion Classics.

In 1999 startte zij haar hogere blokfluitstudies aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Slechts een jaar later ontving ze daar de prestigieuze Prijs Köberle als meest beloftevolle student aan de afdeling historische instrumenten. In de klas van Bart Coen behaalde Katelijne in 2004 het diploma Meester in de Muziek met grote onderscheiding. Van 2001 tot 2003 studeerde zij eveneens bij de befaamde blokfluitist en pedagoog Pedro Memelsdorff aan de Escola Superior de Música de Catalunya te Barcelona. In Barcelona nam Katelijne deel aan verschillende masterclasses, onder andere met Jordi Savall en Xavier Díaz, en specialiseerde ze zich in de uitvoering van middeleeuwse en renaissancemuziek. Vanaf 2005 volgde zij de ManaMa-opleiding 'Solist in de hedendaagse muziek' aan het Koninklijk Conservatorium te Gent, bij docente Tomma Wessel. Daar behaalde ze in 2008 het einddiploma met grootste onderscheiding.

Katelijne is lid van het blokfluitconsort B-FIVE en het ensemble voor middeleeuwse muziek Il Nostromo del Sogno. Met deze ensembles verzorgt zij optredens doorheen heel Europa.

Katelijne nam deel aan verschillende concertproducties met gerenommeerde ensembles als Collegium Vocale Gent (Herreweghe), Spectra Ensemble, barokorkest B’Rock (René Jacobs e.a.), Canto Coronato (Spanje).

De allermooiste pavane die ik ontdekt heb, is de Dovehouse Pavan van Alfonso Ferrabosco. Op het eerste zicht is dat misschien een droevig stuk, maar voor mij schuilt er ook iets hoopvol in.
Katelijne Lanneau
Serà quel zorno may van Matteo Perugia geeft me een ultiem gevoel van tijdloosheid waarin je helemaal kan verdwijnen.
Katelijne Lanneau

Beluister hier de ontdekkingen van Katelijne Lanneau:

KL20200712 Katelijne Lanneau Dovehouse Pavane
KL20200712 Katelijne Lanneau 2

Sanssouci

Sanssouci, een programma dat vertrekt vanuit de barok en bruggen slaat naar andere muzikale periodes, samengesteld door Els Van Hoof.

Presentatie: Sieglinde Michiel

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of sanssouci@klara.be

Sanssouci, elke zondag van 13 tot 15 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.