Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De nieuwe Netflix-reeks Bridgerton: diversiteit, Gossip Girl en Ariana Grande in 1813

De nieuwe Netflix-reeks Bridgerton: diversiteit, Gossip Girl en Ariana Grande in 1813Kunst & Cultuur

Netflix heeft alweer een dikke hit te pakken. Op kerstdag lanceerde de streamingdienst de kostuumdramareeks Bridgerton, over de Londense High Society in 1813. Robin Broos verslond de reeks deze kerstvakantie al: "Wie hoopt op een nieuwe The Crown komt bedrogen uit, maar het is de ideale wegkijkreeks."

Daphne Bridgerton en The Duke

Na ‘Grey’s Anatomy’ waagt de Amerikaanse regisseur Chris Van Dusen zich deze keer aan een kostuumdrama dat zich afspeelt in het Londen van 1813. Daarvoor baseerde hij zich op het boek 'The Duke and I' Van Julia Quinn. Robin Broos: "Alles draait om Daphne Bridgerton (gespeeld door Phoebe Dynevor), zij werpt zich op de huwelijksmarkt. Alle jonge meisjes van de High Society gaan in Londen op zoek naar een ideale echtgenoot." Maar op die feesten en balls loopt ook de geheimzinnige Lady Wistledown, de Gossip Girl van 1813 rond. Zij verspreidt alle High Society roddels en zorgt ervoor dat Daphnes reputatie een flinke deuk krijgt.

De reeks Bridgerton gaat over de tongen. Daar zitten de stomende seks en intriges voor iets tussen, maar ook omwille van de diversiteit. "Een heel aantal voorname personages worden gespeeld door mensen van kleur, zelfs de Queen herself." Ook de tegenspeler van Phoebe Dynevor, The Duke en ideale huwelijkskandidaat voor Daphe, wordt gespeeld door een acteur van kleur, de Zimbabwaanse-Britse acteur Regé-Jean Page. "De makers zeggen zelf dat ze het belangrijker vinden om inclusief te zijn, eerder dan dat ze historisch correct zijn. Ik heb er bij het kijken eigenlijk zelf ook geen moment bij stilgestaan."

Ook de soundtrack van Bridgerton kan Robin Broos bekoren: "De soundtrack is geweldig, de meest memorabele muziek zit in de scènes van de balls. Die klinken heel erg 2020. Het zijn namelijk covers van hedendaagse nummers die gespeeld worden door het hippe Vitamin String Quartet. Zo hoor je Ariana Grande en Maroon 5 passeren in een klassieke versie."

De reeks krijgt matige tot zeer lovende reacties. Broos: "Ik denk dat ik mij daar ergens in het midden bevind. Het is veel luchtiger dan bijvoorbeeld de Crown, maar het is tegelijk ook geen lege tienerreeks. Er zitten veel slimme dingen in en de focus op diversiteit is heel interessant. Het was voor mij een hele fijne wegkijkreeks de afgelopen dagen."

Robin Broos over Bridgerton

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.