Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De nieuwe Pixar-film Soul: hartverwarmende balsem voor de ziel

De nieuwe Pixar-film Soul: hartverwarmende balsem voor de zielKunst & Cultuur

Kerst wordt op slag een pak beter, want er is een nieuwe Pixar-film 'Soul'! Die is vanaf 25 december te zien op het streamingsplatform Disney+. En dan geldt: hoe meer zielen, hoe meer Lieven Trio. Want onze filmman zag Soul al en is enthousiast.
© Disney +

Muziekleraar Joe belandt na een val in 'het Grote Voorheen'.

Soul is het werk van Kemp Powers en Pete Docter. Docter is ook de man achter die andere Pixar-film Inside Out, waarin verschillende emoties afgebeeld werden als personages. Lieven Trio: "Het is geen verrassing, in Soul gaat Docter verder met het verbeelden van de innerlijke architectuur van de mens. Maar hij toont zich nog ambitieuzer, Soul behandelt de grote levensvragen."

Soul vertelt het verhaal van muziekleraar Joe Gardner. Zijn grote droom is om professioneel jazzpianist te worden, maar hij heeft nooit echt succes gekend. Tot hij op een dag mag invallen bij de band van een bekende zangeres. Zijn grote kans om door te breken! Maar net voor het concert, valt hij door een rioolgat. En sterft. Joe wil helemaal nog niet sterven, en doet er alles aan om terug naar de aarde te keren. En daarvoor roept hij de hulp in van een nieuwe ziel, 22 heet ze – alleen heeft die net helemaal geen zin om aan het leven op aarde te beginnen.

Pete Docter maakt na Inside Out opnieuw een film waarin hij de innerlijke architectuur van de mens verbeeldt. Maar hij toont zich nog ambitieuzer, Soul behandelt de grote levensvragen.
Lieven Trio

Lieven Trio: "Het verhaal speelt zich af in twee compleet verschillende, heel contrasterende werelden. New York, heel warm en bruisend in beeld en daar tegenover 'het Grote Voorheen', waar zielen geboren worden. Die wereld is net een heel steriele, cleane plek die bijna ontworpen lijkt door de designers van Apple." Dat contrast wordt ook doorgetrokken in de muziek. Soul heeft twee verschillende scores: een die heel jazzy is, van de hand van Jon Batiste, en een die veel elektronischer klinkt, van Trent Reznor en Atticus Ross. "Het is even wennen om die twee verschillende werelden samen te zien, maar het werkt uiteindelijk wel heel goed."

De recensies over Soul zijn zeer lovend en ook Lieven Trio plaatst Soul hoog op de Pixar-ranking: "Het is een film die barst van de energie en die overloopt van de creativiteit. Ondanks de hele grote thema’s en levensvragen, voelt Soul toch ook klein en persoonlijk."

Soul vanaf vrijdag 25 december op Disney+

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.