Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De nieuwe Supernova's komen eraan!

De nieuwe Supernova's komen eraan!Blijf verwonderd!

Aanstaande zondag 30 januari 2022 worden in deSingel de vier finalisten van de nieuwe lichting Supernova 2022 voorgesteld. Welke twee ensembles worden de nieuwe Supernova’s? Wie gaat lopen met de cd-opname? Wie wint de publieksprijs? Een enthousiast publiek en een professionele jury zal hierover beslissen. Music Matters stelt deze week de finalisten aan u voor.

Supernova's 2022

Op maandag 31 januari maakt Olav Grondelaers de winnaars bekend in Music Matters. Maar deze week kunt u al kennismaken met de vier finalisten, die van maandag tot en met donderdag in alfabetische volgorde te horen zullen zijn in Music Matters.

Firgun Ensemble op maandag 24 januari

'Firgun' is een onvertaalbaar woord uit het Hebreeuws en betekent zoveel als: ‘Blij zijn om het geluk dat een ander te beurt valt’. Het Firgun Ensemble specialiseert zich in het repertoire dat geschreven is voor klarinet en strijkkwartet. Het ensemble is ontstaan in het voorjaar van 2017 uit studenten, maar vooral ook vrienden van de koninklijke conservatoria van Antwerpen en Brussel. Na coaching bij onder meer Guy Danel, Tony Nys, Erik Schumann, Wouter Vossen, Karel Steylaerts en Nicola Boud specialiseren ze zich momenteel aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) te Amsterdam en het Orpheus Instituut te Gent. In januari 2018 schreven ze de eerste prijs van het Storioni Willem Twee Concours op hun naam, samen met de publieksprijs. Ze zijn sindsdien een graag geziene gast op verschillende podia. Zo traden ze reeds op tijdens het prestigieuze Grachtenfestival in Amsterdam, het Arte Amanti Festival en de NJO Muziekzomer. Ze speelden recitals in Muziekgebouw Eindhoven, de Toonzaal 's Hertogenbosch, Podium Klassiek Eindhoven, Wilde Westen in Kortrijk, De Singel in Antwerpen en het MIM in Brussel. Verder waren ze reeds te horen op Klara, Musiq'3 en NPO Radio 4. Het Firgun Ensemble is verbonden aan de Nederlandse organisatie Kunst in de Kamer, waar ze tientallen concerten spelen in verschillende unieke huiskamers in Nederland.

Leden:

Emile Souvagie, klarinet
Ludovic Bataillie, viool I
Ciska Vandelanotte, viool II
Jasmien Van Hauthem, altviool
Karin Broeckhove Ibarra, cello

24/01/2022 Firgun Ensemble

Goggles op dinsdag 25 januari

Dit energieke en speelse duo neemt je mee op hun reis van sprankelende, bruisende vrolijkheid door een theatraal hedendaags muziekrepertoire. Steeds vertrekkend vanuit een sterk verhaal, verrast Goggles je met twee energieke en duizelingwekkende artiesten die voortdurend zoeken naar het verleggen van grenzen in het hedendaagse muziek domein. Wie is eigenlijk de percussionist of de zanger? Zijn ze muzikanten of acteurs? Beïnvloed door deze vrijheid in hun uitvoeringen worden hun voorstellingen voor iedereen toegankelijk en geeft Goggles je ongetwijfeld een feel-good ervaring!

Leden
Esther-elisabeth Rispens, sopraan
Wim Pelgrims, slagwerk

25/01/2022 Goggles

Ryelandt Trio op woensdag 26 januari

Het Ryelandt Trio ontstond in 2009 te Brugge, toen nog bekend als het Trio Telepatico. Al snel behaalden ze enkele eerste prijzen waaronder de Vlamo-wedstrijd, het Europees Muziekfestival voor de Jeugd, Belfius Classics en werden laureaat van het Storioni Concours als jongst deelnemende ensemble. In 2021 behaalden ze een eerste prijs op het Concours International Léopold Bellan in Parijs. Sinds zijn oprichting wordt het Ryelandt Trio gecoacht door autoriteiten als het Arco Baleno Ensemble, Storioni Trio, Benjamin Glorieux en Claire Chevalier. In 2014 brachten ze hun eerste cd uit met werken van o.a. Frank Bridge en Vlaamse hedendaagse componisten als Erik Desimpelaere. In het najaar van 2017 werkte het ensemble mee aan het project ‘Bericht aan de Bevolking’ in het kader van de herdenking van De Grote Oorlog. In 2021 bracht het Ryelandt Trio een nieuwe cd uit bij Et’Cetera Records, Late Romantic pianotrios from Flanders. Dit gloednieuwe album bevat enkele wereldprimeurs met werken van Brugs componist Joseph Ryelandt en Antwerpenaar Joseph Callaerts. Het Ryelandt Trio laat zich onder andere inspireren door Vlaamse muziek van de barok tot de 21ste eeuw. Zo schreef Robert Groslot “La Fenice” voor het pianotrio en duiken ze de volgende seizoenen dieper in de muziekgeschiedenis van de late barok en het vroege classicisme.

Leden
Jeroen De Beer, viool
Pieter-Jan De Smet, cello
Pieter-Jan Verhoyen, piano

26/01/2022 Ryelandt Trio

Woodwork Reed Quintet op donderdag 27 januari

Woodwork Reed Quintet is een ensemble bestaande uit vijf gepassioneerde muzikanten, allen met een voorliefde voor kamermuziek. De naam ‘Woodwork’ – de Engelse term voor schrijnwerk – was voor ons een logische keuze. Net als een houtbewerker brengen wij als ensemble vakwerk, zorgvuldig ontworpen, afgewerkt en bijgeschaafd, tot enkel de perfecte publieksbeleving overblijft. Een hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en een fagot: het is geen bezetting die je elke dag tegenkomt in het Belgische kamermuzieklandschap. De saxofoon geeft de bezetting van orkestrale houtblazers een extra ‘sparkle’. Dat is nu net wat de klankkleur van ons kwintet zo uniek maakt. Met Woodwork behaalden we reeds een finaleplaats op de tweede editie van de Cadenza Contest. Tussen 2 lockdownperiodes in stonden we op de planken in De Spil te Roeselare en het Theater Tinnenpot te Gent en maakten we vele opnames.

Leden
Anne-Leen Gevaert, hobo
Kevin Casteleyn, klarinet
Don-Paul Kahl, saxofoon
Aaron Van de Winckel, basklarinet
Valérie Trangez, fagot

27/01/2022 Woodwork Reed Quintet

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.