Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De nieuwe Vinterberg: van tipsy tot straalbezopen

De nieuwe Vinterberg: van tipsy tot straalbezopenKunst & Cultuur

Vanavond gaat Film Fest Gent van start met Drunk, de nieuwe film van Thomas Vinterberg. Na zijn memorabele voorgangers als Festen en Jagten vloeit de drank rijkelijk in de nieuwste film van de Deense regisseur. De ideale openingsfilm voor het Filmfestival in Gent, volgens Lieven Trio.

Mads Mikkelsen kruipt in Drunk in de rol van de aangeschoten geschiedenisleraar.

In Drunk vertelt Vinterberg het verhaal van Martin, een leraar geschiedenis op een middelbare school in Denemarken, die compleet is vastgeroest in zijn leven. Hij is de passie voor zijn job helemaal kwijt en zelfs zijn eigen vrouw vindt hem saai. Tot hij hoort over een bijzondere theorie van de Noorse psychiater Finn Skårderud – die trouwens echt bestaat. Skårderud claimt dat de mens geboren is met 0,5 promille alcohol te weinig in zijn bloed. Om optimaal te functioneren zouden we dus allemaal constant lichtjes aangeschoten moeten zijn. Martin ziet in die theorie een reddingsboei. Hij besluit om samen met drie collega’s aan een zot experiment te beginnen: ze gaan vanaf nu de hele dag door zuipen.

Veel meer dan een film over zuipen, is Drunk een film over verzuipen in het leven. Over ouder worden, gedesillusioneerd raken en je dromen begraven.
Lieven Trio

Lieven Trio: "Drunk is het dichtste dat we in deze toch wat triestige, blockbusterloze tijden gaan komen bij een echte publieksfilm. Het is een echte crowdpleaser." En tegelijk, ondanks die liederlijke sfeer, is het toch ook een film die heel diep gaat. Vinterberg speelt bewust met het contrast tussen jong en oud. De leraren van middelbare leeftijd zien zichzelf constant geconfronteerd worden met de jonge tieners in de fleur van hun leven. "Het is vooral een film die een ode aan het leven wil zijn, en de kijker meegeeft dat geluk uiteindelijk toch voor een groot deel een keuze is", vertelt Lieven Trio.

Vinterberg trommelde na Jagten de acteur Mads Mikkelsen opnieuw op voor de hoofdrol. Lieven Trio: "Ik vind Mikkelsen meestal goed, maar hier vond ik hem echt geweldig. De ene scène kwijnt hij compleet geloofwaardig weg als slappe dweil achter zijn bureautje, en in de volgende scène wordt hij, met een paar glazen op, plots een soort swingende charmeur."

Beluister hier het gesprek met Lieven Trio over Drunk:

Lieven Trio over Drunk

Film Fest Gent opent woensdag 13 oktober met Drunk. Vanaf 28 oktober te zien in de bioscoop in de rest van het land.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.