Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De 'Olympische Spelen voor koren' komen naar Vlaanderen

De 'Olympische Spelen voor koren' komen naar VlaanderenBlijf verwonderd!

Vlaanderen ontvangt in 2020 de World Choir Games: de ‘Olympische Spelen voor koren’. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt door Sven Gatz.

Logo World Choir Games

De Vlaamse Regering haalt zo een internationaal topevenement binnen met 30.000 buitenlandse bezoekers uit 80 landen. Het evenement zal onze economie 21 miljoen euro opbrengen. Vlaanderen haalde het uiteindelijk van Zuid-Korea. Antwerpen en Gent worden de gaststeden.

De Vlaamse Regering wil meer topevenementen met internationale uitstraling naar Vlaanderen halen. In 2016 werd ‘EventFlanders’ opgericht: een gespecialiseerde cel die Vlaamse evenementen naar een hoger niveau tilt én jacht maakt op internationale evenementen. ‘EventFlanders’ werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen en wordt ondersteund door Sport Vlaanderen, het Departement Buitenlandse Zaken en het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Het Vlaamse topevenementenbeleid haalt nu de World Choir Games binnen: de ‘Olympische Spelen voor koren’. De organisatie van de grootste wedstrijd voor koren ter wereld is in handen van Interkultur, de uit Duitsland afkomstige wereldleider inzake koorwedstrijden. Interkultur organiseert de World Choir Games elke 2 jaar in een ander deel van de wereld. Voor de jubileumeditie van 2020 won Vlaanderen het pleit van de Gangwon-provincie in Zuid-Korea.

Antwerpen en Gent worden de gaststeden voor de World Choir Games. Tussen 5 en 15 juli 2020 zullen de beste professionele en amateurkoren uit de hele wereld het tegen elkaar opnemen in een 11-daags topevenement. Er wordt veel volk verwacht: 500 koren uit 80 landen, tot 18.000 deelnemers, die ook meereizende familie en vrienden meenemen: samen goed voor 30.000 buitenlandse bezoekers. De economische opbrengsten worden geraamd op 21 miljoen euro.

De World Choir Games vonden eerder onder meer plaats in Shaoxing (China), Cincinnati (Verenigde Staten), Riga (Letland) en in 2018 wordt het georganiseerd in Tshwane (Zuid-Afrika). Een vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering zal tijdens de slotceremonie op 14 juli de vlag van de World Choir Games officieel in ontvangst nemen en naar Vlaanderen brengen.

“We willen in de nabije toekomst nog meer internationale topevenementen naar Vlaanderen halen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Evenementen zoals de World Choir Games zijn zeer interessant vanwege de internationale uitstraling en de opbrengsten voor onze economie, die conservatief geschat worden op 21 miljoen euro”.

“Vlaanderen is de bakermat van ongeveer 1000 koren, met samen zo’n 32.000 leden die elke week zingen”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. “Ik wil de Vlaamse koren de kans geven om een thuismatch te spelen op de World Choir Games. De komst van dit topevenement zou een mooie impuls geven aan onze koren”.

“De World Choir Games zijn de Olympische Spelen voor koren, met competitie in 30 verschillende categorieën”, zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. “Vlaanderen is het gedroomde decor voor een topevenement zoals de World Choir Games. Puike prestatie dat we dit soort grote publiekstrekkers met internationale uitstraling naar Vlaanderen halen”.

“Het aantrekken van dit soort topevenementen versterkt en vergroot de internationale uitstraling van Vlaanderen”, zegt minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor buitenlands beleid. “De World Choir Games worden in de hele wereld gevolgd en geven Vlaanderen brede internationale zichtbaarheid”.