Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De ontdekking van Urk wint Confituur Boekhandelsprijs

De ontdekking van Urk wint Confituur BoekhandelsprijsKunst & Cultuur

Tromgeroffel! Matthias M.R. Declercq wint met “De ontdekking van Urk” de zesde Confituur Boekhandelsprijs. Dat is een symbolische prijs die de 25 Confituurboekhandels uitreiken aan het meest verrassende Nederlandstalige boek van 2020. Bovendien wint Declercq ook de publieksprijs.
© Standaard Uitgeverij

Matthias M.R. Declercq woonde zelf een half jaar op Urk.

“De ontdekking van Urk” is een verhaal over een man die verhuist naar Urk, een geïsoleerd en orthodox vissersdorp in het noorden van Nederland. En die man, dat is Matthias Declercq zelf. Declercq gaat in 2009 als onderzoeksjournalist een paar dagen naar Urk om er verslag uit te brengen van een moord. De wantrouwige en gereserveerde gemeenschap op het eiland intrigeren hem. Tien jaar later besluit hij om terug te keren. Hij woont een half jaar in een klein huisje bij een gezin met zes kinderen, gaat mee vissen en trekt ‘s zondags twee keer naar de kerk. Het resultaat: “De ontdekking van Urk”.

Ik zie het als een bevestiging van het pad dat ik bewandel, want het is gewoon heel mooi als je door onafhankelijke boekhandels erkend wordt. Dan kan je alleen maar nederig het hoofd buigen en heel blij zijn dat je uitverkoren bent.
Matthias M.R. Declercq

“De ontdekking van Urk” weet heel wat mensen te bekoren. En dat uit zich in de recensies: “De ontdekking van Urk is een persoonlijk relaas, maar geen uit de hand gelopen egodocument, een diepgravend stukje non-fictie, maar geen topzwaar naslagwerk. Het is het werk van iemand die over het zeldzame talent beschikt om zijn eigen interesses breed toegankelijk te maken. [..] Zelfs wie geen enkele interesse in vissers, dorpen of combinaties van beide heeft, zal genieten van de aanstekelijke manier waarop Declercq zijn fascinatie in heerlijke taal en filmische scènes weet om te zetten”, schrijft de Standaard der Letteren.

Matthias M.R. haalde het met een overtuigende meerderheid van de andere genomineerden. “De berenrug” van Dimitri Bontenakel, “Bult” van Marieke de Maré, “Trofee” van Gaea Schoeters en “De nieuwe rivier” van Eva Meijer waren ook kanshebbers.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.