Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De ontknoping - editie 2016

De ontknoping - editie 2016Klassieke muziek

Op deze laatste dag van de Elisabethwedstrijd editie piano, treden Kana Okada en Henry Kramer op, samen met het Nationaal Orkest van België o.l.v. Marin Alsop.
De 12 finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2016

De 12 finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2016 - (c) Bruno Vessié / IMKEB

Beiden spelen een pianoconcerto naar keuze en 'A Butterfly's Dream', het verplichte werk dat Claude Ledoux speciaal voor deze wedstrijdfinale componeerde.

Lut Van der Eycken bespreekt vanavond samen met Luc Devos, Marc Erkens en Hannes Minnaar de prestaties van de Japanse Kana Okada en van de Amerikaan Henry Kramer.

Foto van Kana Okada
Kana Okada

Kana Okada voelt zich thuis in het Concerto nr. 2 van Sergei Rachmaninov. Dit concerto hoorden we nog niet in deze editie 2016.

Henry Kramer kiest voor het pianoconcerto nr. 2 van Sergej Prokofiev. Benieuwd of hij Atsushi Imada en Hans H. Suh met zijn interpretatie kan overtreffen.

Foto van Henry Kramer
Henry Kramer

En natuurlijk blijven we op post tot we weten wie de winnaar wordt en dus in de voetsporen treedt van Boris Giltburg. In afwachting praat Lut o.a. met dirigente Marin Alsop maar ook met musici, orkestintendanten en managers die de ontknoping niet willen missen. En wie krijgt de Canvas-Klara prijs? Allemaal vragen waar we zaterdagavond een antwoord op krijgen

Wie wint de Canvas-Klaraprijs?

De kijkers en luisteraars van Canvas en Klara bekronen hun favoriete finalist met de Canvas-Klaraprijs ter waarde van 2500 euro.

Klik hier en breng uw stem uit

Vanavond in het Klarapanel:

Luc Devos is een pianist met een groot wedstrijdpalmares. Zijn opnamen en talloze concerten als solist en in kamermuziekverband maken van hem de geknipte figuur om als vaste waarde van het Klarapanel de hele week zijn genuanceerde mening te geven over alle finalisten. Luc Devos is een gentleman, maar slaat vaak nagels met koppen, al is dat vaak tongue in cheek.

Departementshoofd van het Lemmensinstituut Marc Erkens vergezelt ons voor de tweede keer tijdens deze finaleweek. Met zijn onderhoudende bijdrages zorgt hij ervoor dat ook Jan met de pet kan afstemmen op Klara; in zeer eenvoudige bewoordingen legt hij uit wat piano spelen is, vertelt hij over het grote repertoire, animeert hij de soms saaie musicologische inhouden en bekritiseert hij de kandidaten.

Hannes Minnaar was 3de finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2010. Hij studeerde o.m. bij Jan Wijn in Amsterdam, maar volgde daarna cursussen bij Alfred Brendel en Ferenc Rados. Hij gaf al twee solo-cd's uit, maar is ook als kamermusicus bijzonder actief. De “allergrootste” symfonieorkesten en concertzalen prijken reeds op zijn palmares.

Foto van Wouter Valvekens
Wouter Valvekens

Zoals elke avond is er ook een inbreng van het jongerenpanel DeZES|lesSIX. Drie Nederlandstalige en drie Franstalige pianostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2016. Ze geven hun onbevangen mening op Klara. Vanavond is het de beurt aan Wouter Valvekens. Zowel viool, als cello én piano behoren tot zijn geliefde instrumenten. Momenteel studeert hij piano aan het conservatorium van Antwerpen bij Pollina Leschenko. Uiteraard volgt hij ook mastercursussen bij andere docenten als Richard Goode, Frank Braley, Jan Vermeulen, André De Groote, Sergei Leschenko, Eliane Rodrigues en Jura Margulis.

STEM NU

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be