Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De paraderende stoet van Tinel

De paraderende stoet van TinelKunst & Cultuur

PARADE is de nieuwe tentoonstelling van de Gentse beeldhouwer en kunstenaar Koenraad Tinel. In zijn geboortestad kreeg hij vorig jaar nog ruime belangstelling voor zijn expo UDSJUEN. Nu keert Tinel met PARADE terug naar Brussel, waar hij als jonge kunstenaar debuteerde.
Foto van Koenraad Tinel. © Heleen Rodiers

Tinel is 86, maar van het rustiger aan doen is geen sprake.

Actuele gebeurtenissen vormden de basis voor PARADE. Tinel: ‘Ik ben zeer beïnvloed en begaan met wat er tegenwoordig gaande is in de wereld: corona, manifestaties, oorlogen, branden, overstromingen. Al die dingen komen bij mij binnen en je hebt nood om daar iets mee te doen. En zo is de ene sculptuur na de andere gekomen en uiteindelijk dacht ik: ik ga er een stoet van maken.’ Het resultaat is een indrukwekkende stoet van ruwe beelden vervaardigd uit metaal en gips. Die vormt het centrale punt van de tentoonstelling, maar daarnaast zijn er ook nog andere nieuwe werken van Tinel te bekijken.

Tinel is dan wel vertrokken vanuit negatieve gebeurtenissen, hij wil ook een positieve noot toevoegen. Dat doet hij onder meer door in de stoet een beeld van een muzikant te betrekken. Want muziek is balsem. Tinel: ‘Je moet er het beste van maken: het is niet alleen miserie en kommer en kwel. Het is ook vooruit, we maken er wel iets van.’

Beluister hieronder de reportage met Koenraad Tinel over PARADE.

Koenraad Tinel over PARADE

Het werk van Koenraad Tinel is nog tot 1 november te bezoeken in Tour & Taxis in Brussel. Meer informatie kan je terugvinden via www.koenraadtinel.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.