Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Pelgrims: Via Monastica

De Pelgrims: Via MonasticaBlijf verwonderd!

Reizen kan, maar is nog niet zo vanzelfsprekend als vroeger en wordt bovendien afgeraden. We zijn dan wel niet langer volledig veroordeeld tot ons kot, maar echt helemaal ontspannen is reizen toch nog niet. Daarom lopen we een zomer lang, in ons hoofd tien beroemde en beruchte tochten. Deze zondag van 10 tot 12 uur neemt Pat Donnez je opnieuw mee en trekken we al meanderend door België.
AverbodeKlara

Pat Donnez in Averbode

11 Juli – noblesse oblige – nemen Pat Donnez en Vincent Goris U mee op hun wekelijkse pelgrimstocht op zondagochtend door Vlaanderen. Ze meanderen langs de bekende Via Monastica. Een weg die zo naar Compostella loopt.

Stappen – zoals dat heet - op de maat van de muziek. Van Wannes Van de Velde en jazzgitarist Peter Hertmans over het Gregoriaans Koor van de abdij van Averbode en Willem Vermandere tot -jawel – Wolfgang Amadeus Mozart. De jonge Wolfgang was nauwelijks zeven toen zijn vader hem op een Grand Tour door de Oostenrijkse Nederlanden als een attractie opvoerde. De concerten veroorzaakten een ware volkstoeloop. In Tienen logeerde de familie Mozart in De Tinnen Pot. Ze spreken er nog over.Af en toe wordt er haltgehouden en brengt Pat eigen proza en poëzie, zo onder meer een stadsgedicht over en voor zijn hometown Mechelen.“Deze stad wat heb ik haar ongeneeslijk lief. Wanneer op Malinwa veertienduizend man en vrouw synchroon You’ll never walk alone zigzangzint.”

En hij duikelt in de archieven. Zo vindt Pat zijn lidkaart terug van Zonnekind, een soort van Ketnet avant la lettre. Het gigantisch populaire clubblad werd volgeschreven door Nonkel Fons. “Beste neefjes en nichtjes, een Clublid heeft orde en tucht, werkt en leert met vlijt en geeft steeds het goede voorbeeld.” Kom daar vandaag eens om.

De Pelgrims viert een feestje op 11 juli, deze zondag, van 10 uur tot 12 uur op Klara met Pat Donnez en muziek samengesteld door Vincent Goris. Redactie: Elsbet De Pauw.

Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

 

De Pelgrims

Wat doe je als je ver wilt reizen en toch in je kot moet blijven? Loop mee met Pat Donnez. Een zomer lang gidst hij je met veel muziek langs beroemde en beruchte pelgrimstochten. Van Santiago de Compostella over de GR 5 tot de Nieuwe Zijderoute. Supergoedkoop reizen heet dat.

De opwindende songs van Franz Liszt, Arvo Pärt of Charlie Haden zijn nooit ver weg.

Als je te diep in de boeken hebt gezeten, zou je De Pelgrims een spirituele queeste kunnen noemen.
Als je te diep in het glas hebt gekeken, noem je De Pelgrims verslaafder dan de meest geestrijke fles.

Hoe je het ook bekijkt of beluistert, je bent vrij om samen met Pat elke zaterdag de tocht mee te lopen. Op je eigen tempo, natuurlijk. We doen niet moeilijk.

Presentatie: Pat Donnez

Samenstelling: Vincent Goris 

Redactie: Karlien Beckers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pelgrims@klara.be

Elke zondag, 10 weken lang, van 10 tot 12 uur via Klara, klara.be en de Klara-app. Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.