Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De poëtische kracht van Anna Vinnitskaya

De poëtische kracht van Anna VinnitskayaKlassieke muziek

In de hele geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd is Anna Vinntiskaya de tweede vrouwelijke pianiste die een eerste prijs won. En die heeft ze als een leeuwin verdedigd, verzilverd en telkens opnieuw bewezen.
portret van Anna Vinnitskayac Marco Borggreve

Anna Vinnitskaya: winnares van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2007

Bij Vinnitskaya klopt het helemaal dat haar eerste prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd 2007 de deuren opende voor een internationale carrière. Maar ook voor 2007 schitterde ze al ontelbare keren op het podium, vooral in Rusland. Dat deed ze al vanaf haar zevende, en op de bühne voelde ze zich pas echt goed. Haar ouders, allebei muzikanten, omringden haar sinds haar prille leven met muziek. Van haar leraar Sergej Ossipenko leerde ze te zingen op de piano. Die delicate poëzie combineert ze met een betoverende energie. Zeker bij de concerto’s van Prokofiev en Sjostakovitsj, die tot haar lievelingsrepertoire behoren.
De grootste sprong in haar artistieke persoonlijkheid maakte ze tijdens haar studies in Hamburg bij professor Koriolov. Anna Vinnitskaya ontdekte hoe muziek niet haar beroep, maar haar leven was, en hoe ze met muziek ècht iets kon vertellen. En dat gaat veel verder dan virtuoos zijn.
Als artieste blijft ze groeien en nieuwe uitdagingen aangaan, met dit seizoen o.m. concerten met de Berliner Philharmoniker en de Staatskapelle Dresden.

Klara Live kiest in deze Week van de Koningin voor een blik op de huidige carrière van de winnaars. Voor Anna Vinnitskaya is dit een concert dat ze gaf in 2019, met de twee pianoconcerto’s van Dmitri Sjostakovitsj: Het zorgeloze concerto nr. 1 voor piano, trompet en strijkers en het concerto nr. 2, geschreven als afstudeerproject voor zijn zoon Maxim. Daarin wisselen humor, een ontroerend melodisch middendeel, bitterzoete elementen en sprankelende ritmes elkaar af. Het is een mooi voorbeeld hoe muziek je op korte tijd door de meest uiteenlopende werelden kan loodsen.

Luister naar het concert met Anna Vinnitskaya in Klara Live op vrijdag 29 mei op Klara, Klara.be of via de Klara-app.


De prestatie van Anna Vinnitskaya tijdens de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2007 is te beluisteren en bekijken in de Top 30 (concerto) en op 29 mei (helemaal) op VRT.NU .

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.