Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Russische lijstjes: 10 gerenommeerde Russische solisten/dirigenten nu

De Russische lijstjes: 10 gerenommeerde Russische solisten/dirigenten nuKlassieke muziek

Mark Janssens, presentator bij Klara, heeft voor u dit lijstje met 10 gerenommeerde Russische solisten/dirigenten samengesteld.
Alberto Venzago© Alberto Venzago

dirigent Valery Gergiev

Valery Gergiev

De beroemdste nog levende Russische dirigent die ondertussen 65 jaar is en niet onomstreden. Muzikaal is Gergiev ronduit geniaal, ook als chef van de Münchner Philharmoniker, een orkest waar hij al 3 jaar de plak zwaait. Maar z’n grote verwevenheid met het Poetin-regime heeft Gergiev in het Westen veel kritiek opgeleverd. 

Daniil Trifonov

Misschien wel hét pianistieke wonder van vandaag. Trifonov is nog maar 27, maar nu al een buitengewoon geniale musicus. Zeer intelligent, een beetje vreemd soms, perfectionist, maar vooral een meeslepende verteller aan z’n instrument. Z’n recente opname met concerto’s van Rachmaninov is 1 van dé winter-cd’s van 2018.

Vadim Repin

Nog steeds is deze violist echte topklasse. Op z’n 17de werd hij de jongste winnaar ooit van de vioolwedstrijd Koningin Elisabeth. Meteen kreeg hij een platencontract aangeboden en maakte de ene cd na de andere. Vandaag is Repin 47 en speelt concerten over heel de wereld. 

Kiriil Petrenko

Deze dirigent is één van de grootst bewaarde geheimen van het muziekleven anno 2018. Maar daar zal snel verandering in komen nu hij Simon Rattle opvolgt als chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker. De afgelopen jaren dirigeerde hij met succes in Bayreuth de volledige Ring van Wagner. Petrenko is een bescheiden man met een heldere artistieke visie. Benieuwd of Berlijn klaar is voor Kirill.

Anna Netrebko

De Russische sopraan heeft het woord ‘diva’ nieuw leven ingeblazen. Op en naast de scène trekt ze alle aandacht naar zich toe. ‘Love her or hate her!’ Netrebko is een operaster die van New York tot Dubai te horen is, en die op handen gedragen wordt omwille van haar warme en ronde timbre. Van Netrebko is geweten dat ze graag vertoeft in het gezelschap van ‘the rich and the famous’, ook in Rusland. 

Teodor Currentzis

Het Grieks-Russische fenomeen Currentzis vaart een heel eigen koers. Geen dirigent als de meeste anderen. Hij gelooft in een intens voorbereidingsproces tussen orkest en dirigent. ‘9 to 5’ is niets voor Currentzis, en hij vraagt hetzelfde van zijn muzikanten. Maar zij eten uit zijn hand. Het publiek is vaak iets kritischer. De dirigent tast grenzen af, gaat er soms ook over, en laat niemand onberoerd. In het voorjaar van 2019 komt hij op het Klarafestival het Requiem van Verdi dirigeren.

Vladimir Jurowski

Een Rus in Londen, en wat voor één! De muzikale stamboom van deze Vladimir oogt indrukwekkend. Nog tot 2021 is hij chef-dirigent van het London Philharmonic Orchestra. Daarna gaat hij aan de slag bij de Beierse Staatsopera. Want opera is een sterke troef van Jurowski. Dat bewees hij al in Glyndebourne. “Diep in een partituur duiken en je eigen waarheid ontdekken, dat is een spirituele reis!” Vladimir Jurowski.

Mikhail Pletnev

Deze pianist-dirigent-componist gaat al heel wat jaren mee. Pletnev is 61 en verdween enkele jaren terug naar de achtergrond omwille van beschuldigingen van wangedrag. Bewijzen zijn er nooit geleverd. Pletnev richtte in 1990 het Nationaal Orkest van Rusland op. Het eerste orkest dat niet door de staat ondersteund werd, maar wel dreef op de golf van openheid die het einde van het communisme inluidde. 

Maxim Emelyanychev

Een buitenbeentje in deze reeks van 10. Deze 30-jarige Russische dirigent heeft een bijzondere liefde voor de oude muziek. En dus heeft hij ook een grote interesse in het klavecimbel en de pianoforte. In 2010 kwam hij naar Brugge om deel te nemen aan de wedstrijd van het MAfestival en hij won. Hij richtte ondertussen z’n eigen kamerorkest op, dirigeert symfonische orkesten, en is 1 van de 2 chef-dirigenten van Il Pomo d’Oro, het Italiaanse ensemble dat al opnames maakte met sterren als Joyce DiDonato en Jakub Josef Orlinski.

Semyon Bychkov

Opgegroeid in het Sovjet-tijdperk, in z’n jonge jaren winnaar van een belangrijke wedstrijd voor dirigenten, maar gedwarsboomd door de autoriteiten omdat die ontdekt hadden dat Bychkov naar het buitenland wou vertrekken. In de jaren ’70 trekt hij effectief naar Amerika. Daarna dirigeert hij alle grote orkesten en is vaak te gast in Parijs, Londen en Amsterdam. Bychkov wordt in 2015 tijdens de International Opera Awards verkozen tot dirigent van het jaar. 

Mark Janssens, presentator bij Klara

Tsjaikovski

Vijf dagen lang droomt Klara voor u een winterse trip naar Sint-Petersburg met de mooiste muziek van P.I. Tsjaikovski en tijdgenoten.

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski stierf 125 jaar geleden op 53-jarige leeftijd in Sint-Petersburg. Hij was leraar aan het conservatorium daar en reisde veel. Er is heel wat mythevorming rond bepaalde issues uit zijn leven. Samen met musicoloog, prof. Françis Maes (UGent) komen we tot de ware toedracht. Niet zonder in te zoemen op de culturele metropool dat Sint-Petersburg in die jaren was.

Wanneer: van donderdag 27 t.e.m. maandag 31 december 2018

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of peter@klara.be