Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Russische lijstjes: 10 plekken om te bezoeken in Sint-Petersburg

De Russische lijstjes: 10 plekken om te bezoeken in Sint-PetersburgKlassieke muziek

Liesbet Vereertbrugghen, Producer – Netcoördinator van Klara, heeft een lijstje gemaakt met 10 plekken om te bezoeken in Sint-Petersburg: 'Enkele jaren geleden bezocht ik Sint-Petersburg. De tsarenstad ligt aan de Neva-rivier en naar model van Amsterdam is ze dooraderd met veel kanalen. De vijf eerste woorden die in me opkomen bij het terug denken aan Sint-Petersburg zijn: Peter De Grote – Romanovs – paleizenstad - vergane glorie – monumentaal.'
© www.hermitagemuseum.org

Beeld van de Hermitage

1. De Hermitage

Samenvoeging van verschillende gebouwen, waaronder het Winterpaleis. Geschilderd in een vreemd groene kleur. Beheerst een groot deel van de zuidelijke oever van de Neve. In dienst genomen om de kunstverzameling van Catharina de Grote te herbergen, inmiddels een van de grootste en belangrijkste musea ter wereld.

2. Russisch museum

Gevestigd in het Michajlovskipaleis. Een indrukwekkende collectie Russische kunstwerken: van Russisch iconen tot werken van Ilja Repin, Vasili Kandinsky en Kazimir Malevitsj. Ga zeker langs Prinses Olga Konstantinovna Orlova van Valentin Serov. 

3. Kerk van de Verlosser op het Bloed

Gebouwd op de plek waar tsaar Alexander II in 1881 werd vermoord. De kleurrijke kerk in oud-Russische stijl met de typische ui-vormige koepels is hét boegbeeld van de stad. Ik zag nog nooit zoveel mozaiëk op eenzelfde plek , gemaakt in meer dan 20 soorten mineralen.

4. Nevski Prospekt 

De hoofdader van Sint-Petersburg, loopt bijna loodrecht op de Neve. Een drukke winkel- en uitgangsstraat. Maar er staan veel mooie gebouwen uit verschillende periodes bijeen. Veel ‘style modern’ de Russische art-nouveau zoals het Singerhuis, gebouwd door de naaimachinefabrikant. Nu kan je er iets drinken. Wat verderop is het Literair Café van waaruit Poesjkin in 1837 vertrok naar zijn fataal duel.

5. Nevskiklooster

Natuurlijk wil je dan weten wie Alexander Nevski eigenlijk is. Het was de vorst die in 1240 Zweden versloeg. Peter de Grote bouwde dit klooster ter nagedachtenis van hem. Bij dit klooster vind je ook de begraafplaats van al die bekende componisten: Glinka, Tsjaikovski, Moessorgski, Rimski-Korsakov én ook de schrijver: Dostojewski.

6. Het Dostojewskimuseum

Het museum is gevestigd in het laatste huis waar hij woonde, de plek waar hij zijn laatste roman: Gebroeders Karamazov schreef. Er is ook een Poesjkinmuseum in de stad.

7. Marijinskitheater en het Rimski-Korsakovconservatorium

Wie van muziek en dans houdt, moet natuurlijk naar de thuisbasis van het opera- en balletgezelschap met dezelfde naam. In dit gebouw is zoveel geschiedenis geschreven. Van de keizerlijks balletschool naar de revolutionaire Ballets Russes van Sergej Diaghilev met o.a. de sterdanser Vaslav Nijinski en later Rudolf Noerejev. Valery Gergiev is er nog altijd algemeen directeur en chef-dirigent. Tegenover de opera, en nog altijd op het Theaterplein, ligt het conservatorium en een monument van Rimski-Korsakov die er 37 jaar les gaf.

8. Joesoepovpaleis

In dit paleis met een opmerkelijke Moorse zaal, worden concerten georganiseerd in de theaterzaal. Het intrigeert onder meer omdat hier de charismatische Grigori Raspoetin in 1919 vermoord werd.

9. Petrus en Pauluskathedraal

Een kerk met een extreem hoge torenspits, gebouwd in opdracht van Peter de Grote, die wilde breken met de traditionele kerkarchitectuur. Na zijn dood werd de kathedraal de laatste rustplaats van de tsaren. Alleen de resten van de vermoorde familie van de laatste Romanovtsaar Nicolaas II, bevinden zich in een kapel bij de ingang van de kathedraal. 

10. Dekabristenplein en het beeld van de Bronzen Ruiter

In de stad vind je veel standbeelden van Peter De Grote. Het meest indrukwekkende is toch wel de Bronzen ruiter, een eerbetoon van Catharina De Grote. Het standbeeld wordt in een gedicht van Alexander Poesjkin tot leven gebracht. Het plein is genoemd naar de staatsgreep die enkele liberale gardeofficieren uitlokten tijdens de inhuldiging van Nicolaas I.

Liesbet Vereertbrugghen, Producer – Netcoördinator Klara

Tsjaikovski

Vijf dagen lang droomt Klara voor u een winterse trip naar Sint-Petersburg met de mooiste muziek van P.I. Tsjaikovski en tijdgenoten.

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski stierf 125 jaar geleden op 53-jarige leeftijd in Sint-Petersburg. Hij was leraar aan het conservatorium daar en reisde veel. Er is heel wat mythevorming rond bepaalde issues uit zijn leven. Samen met musicoloog, prof. Françis Maes (UGent) komen we tot de ware toedracht. Niet zonder in te zoemen op de culturele metropool dat Sint-Petersburg in die jaren was.

Wanneer: van donderdag 27 t.e.m. maandag 31 december 2018

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of peter@klara.be