Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De sleutelplaten van Anneleen Lenaerts

De sleutelplaten van Anneleen LenaertsBlijf verwonderd!

Harpist Anneleen Lenaerts speelt al tien jaar bij de prestigieuze Wiener Philharmoniker. Ondertussen bouwt ze ook aan een mooie solocarrière. Vienna Stories is haar nieuwe plaat die ze vorige zondag nog bij de collega's van De Zevende Dag voorstelde. Welke componisten, platen of uitvoerders hebben een speciaal plekje in haar hart? Ontdek de sleutelplaten van Anneleen Lenaerts deze week in Music Matters.
© Andrej Gilc

harpist Anneleen Lenaerts

Maandag

Het harpconcerto van Reinhold Glière is een rode draad doorheen de carrière van Anneleen Lenaerts. Het staat op haar eerste plaat bij Warner Classics en ze droomde er jarenlang van om het werk met Mariss Jansons uit te voeren. De Letse dirigent overleed in 2019, maar is die droom dan ooit werkelijkheid geworden?

Reinhold Glière - Concerto voor harp en orkest in Es, op.74: 1.Allegro moderato
Anneleen Lenaerts (harp) Brussels Philharmonic o.l.v. Michel Tabachnik

22/11/2021 Anneleen Lenaerts - sleutelplaat 1

Dinsdag

De vioolsonate van César Franck is een van Anneleens favoriete muziekwerken sinds haar studententijd aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Een harpversie staat (nog steeds) op haar verlanglijstje. En hoe kan een drukbezette muzikant bij een prestigieus orkest af en toe op de pauzeknop drukken?

César Franck - Sonate voor viool en piano in A, M 8: 3.Recitativo - Fantasia
Yossif Ivanov (viool) Daniel Blumenthal (piano)

23/11/2021 Anneleen Lenaerts - sleutelplaat 2

Woensdag

Harpiste Anneleen Lenaerts speelt al zo'n 10 jaar bij de Wiener Philharmoniker. Op haar eerste werkdag werd Arabella van Richard Strauss uitgevoerd. Die ervaring is altijd bijzonder gebleven!

Richard Strauss - Arabella (Lyrische komedie in drie akten): Ich danke, Fräulein - Aber der richtige, wenn's einen gibt für mich
Maria Reining (Arabella) Lisa della Casa (Zdenka) Wiener Philharmoniker o.l.v. Karl Böhm

24/11/2021 Anneleen Lenaerts - sleutelplaat 3

Donderdag

Uit de laatste sleutelplaat van deze week blijkt: in Anneleen Lenaerts schuilt een behoorlijk bigband- en jazzliefhebster!

Miles Davis - All Blues
Cannonball Adderley (altsaxofoon) Miles Davis (trompet) John Coltrane (tenorsaxofoon) Bill Evans (piano) Paul Chambers (contrabas) Jimmy Cobb (drums)

25/11/2021 Anneleen Lenaerts - sleutelplaat 4

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.