Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De sleutelplaten van Patrick Peire

De sleutelplaten van Patrick PeireBlijf verwonderd!

In augustus werd blokfluitist en dirigent Patrick Peire 75. Welke componisten, platen of uitvoerders hebben een speciaal plekje in zijn hart? In Music Matters kiest Patrick Peire elke dag een sleutelplaat.
© Katrien Vermeire

Blokfluitist en dirigent Patrick Peire

Maandag

Joseph Ryelandt (1870-1965) was enige tijd directeur van het Conservatorium van Brugge. Patrick Peire heeft de componist jammer genoeg nooit ontmoet. Maar toen hij de kans kreeg om met het Nieuw Vlaams Symfonie Orkest (vandaag Symfonieorkest Vlaanderen) een plaat op te nemen, dacht hij aan de muziek van Ryelandt. Zijn laatste symfonie getuigt van echt vakmanschap!

Joseph Ryelandt - Symfonie nr.5 in A, op.108
Nieuw Vlaams Symfonie Orkest o.l.v. Patrick Peire

6/09/2021 Patrick Peire - sleutelplaat 1

Dinsdag

Patrick Peire kreeg in de jaren '80 een telefoontje van de adviseur van het label Eufoda. Tijdens de verbouwing van de Sint-Michielskathedraal vond de aannemer een stapel partituren achter een verborgen deur. Voor Eufoda leek het dan ook een goed idee om een cd op te nemen met muziek van Brusselse kapelmeesters. Patrick Peire haalde een selectie uit die stapel, en daarin zat ook muziek van Charles-Joseph Van Helmont.

Charles-Joseph Van Helmont - Victimae Paschali laudes

Collegium Instrumentale Brugense; Westvlaams Vokaal Ensemble o.l.v. Patrick Peire

7/09/2021 Patrick Peire - sleutelplaat 2

Woensdag

Voor de derde sleutelplaat deze week kiest dirigent en blokfluitist Patrick Peire voor een verrassend werk: 'Non je ne regrette rien' van Edith Piaf.

In zijn jeugd hoorde hij de muziek van Piaf vaak. Vooral de geëngageerde manier van zingen is iets wat opvalt. Ook in de klassieke muziek zou dat altijd zo mogen zijn, vindt Patrick Peire. Daarnaast is de titel voor hem ook wat een levensmotto. 

Michel Vaucaire, Charles Dumont - Non je ne Regrette Rien

Edith Piaf (zang)

8/09/2021 Patrick Peire - sleutelplaat 3

Donderdag 

Op 17-jarige leeftijd beluisterde Patrick Peire een concert in Hulst. Op het programma: de Matteüspassie van Bach. Het was op dat concert dat Patrick Peire besloot om muzikant te worden. Muziek van Bach mocht dus zeker niet ontbreken in het lijstje van sleutelplaten. 

Johann Sebastian Bach - Passio secundum Matthaeum/Mattheuspassie/Matthäus-passion, BWV 244: Erbarme dich, mein Gott

René Jacobs (altus) Ensemble Vocal Et Instrumental Chapelle Royale o.l.v. Philippe Herreweghe

Op donderdag 9 september brengt Sylvia Broeckaert in Klara Live (tussen 20u en 22u) een eerbetoon aan Patrick Peire, met fragmenten uit een recent interview!

9/09/2021 Patrick Peire - sleutelplaat 4

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.