Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De sleutelplaten van Paul Van Nevel

De sleutelplaten van Paul Van Nevel Blijf verwonderd!

Paul Van Nevel is 75, Huelgas Ensemble bestaat 50 jaar. Mooier kunnen de getallen van een verjaardagsjubileum niet zijn. Deze week staat Paul Van Nevel centraal in Maestro (op vrijdag) en in Klara Live (zaterdag). Voor Music Matters kiest hij elke dag een sleutelplaat. Welke componisten, platen of uitvoerders hebben een speciaal plekje in zijn hart?
© VRT/Klara

Paul Van Nevel

Maandag

In een platenwinkel in Firenze zag Paul Van Nevel op een dag het verzameld werk van Giuseppe Martucci (1856-1909), een toen voor hem onbekende componist. Van Nevel beluisterde zijn La Canzone dei ricordi, enkele orkestliederen en toen dacht hij: "die componist heeft naar Mahler geluisterd!" Of toch omgekeerd?

Giuseppe Martucci - La Canzone dei ricordi: 1.No... svaniti non sono i sogni
Rachel Yakar (sopraan) Philharmonia Orchestra o.l.v. Francesco Davalos

11/10/2021 Paul Van Nevel - sleutelplaat 1

Dinsdag 

Paul Van Nevel herinnert zich nog perfect de dag dat hij in aanraking kwam met het oeuvre van Béla Bartok. De passie voor Bartok is namelijk begonnen in 1958, het jaar van de wereldtentoonstelling. Op een dag was zijn familie op bezoek bij de Expo '58. Paul bleef thuis wegens een gebrek aan interesse en luisterde naar de radio, waar plotseling een compositie afspeelde die hem helemaal raakte. Hij kende de muziek niet, maar ging op zoek samen met zijn broers en zussen naar wat dit stukje muziek zou kunnen zijn. Het bleek "De houten prins" van Béla Bartok te zijn. Voor Van Nevel is Bartok de meest eerlijke componist dat er is, waar elke noot daadwerkelijk doelgericht is gekozen. 

Béla Bartok - De houten prins, BB74: Eerste dans: Molto moderato. Budapest Festival Orchestra o.l.v. Ivan Fischer.

12/10/21 - Paul Van Nevel - sleutelplaat 2

Woensdag

Paul Van Nevel kende vooral de vocale muziek van Hugo Distler (1908-1942), een componist die soms terecht, soms ook onterecht volgens Van Nevel in de verdomhoek is gestopt. Op een dag, misschien in Duitsland, zag Van Nevel plots een groot partituurboek met een rode kaft, met een concerto van Distler. Hij kocht de partituur en een paar weken later liet hij de muziek aan goede vriend Jos Van Immerseel zien. Vele jaren later kwam er ook een opname van dat werk met Jos Van Immerseel en Anima Eterna Brugge.

Concerto voor klavecimbel en strijkorkest, op.14 (Variaties 'Ei du feiner Reiter') - Hugo Distler
Anne Galowich (klavecimbel) Anima Eterna Brugge o.l.v. Jos Van Immerseel

13/10/2021 Paul Van Nevel - sleutelplaat 3

Donderdag

Paul Van Nevel vindt de muziek van Percy Grainger de ideale harmonieleraar. Hij luistert tot op vandaag naar zijn muziek. Alle originele partituren bevinden zich in een Folkloristisch Centrum in Londen.

Percy Grainger - The Immovable Do (The Cyphering C)
Jonathan Scott (harmonium) BBC Philharmonic Orchestra o.l.v. Richard Hickocx

14/10/2021 Paul Van Nevel - sleutelplaat 4

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.