Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De sleutelplaten van Peter De Caluwe

De sleutelplaten van Peter De CaluweBlijf verwonderd!

Peter De Caluwe is al sinds 2007 Intendant – Algemeen & artistiek directeur van de Koninklijke Muntschouwburg van Brussel. Onder andere omdat het Muntorkest dit jaar al 250 jaar bestaat, stelt hij van maandag 10 januari tot donderdag 13 januari de platen voor die belangrijk geweest zijn in zijn leven. Ontdek samen met Olav Grondelaers welke werken, componisten of uitvoerders een grote invloed hebben gehad op hoe Peter De Caluwe naar muziek luistert.
© Dieter Telemans

Peter De Caluwe

Maandag

De opera Svanda dudak van Jaromír Weinberger sprak Peter De Caluwe om verschillende redenen enorm aan. De uitvoering van dit werk dat hij in 2003 zag, was de eerste opera-enscenering van Damiano Michieletto die nu een van de grote operaregisseurs is. Svanda dudak was voor Peter De Caluwe een ware coup de coeur. Wat hem vooral aangreep was het lyrisme dat de partituur vertoont en de quasi hollywoodiaanse muziek. Dit bekendste werk van de onbekende Tsjechische componist Weinberger geeft blijk van heel wat invloeden, waardoor het volgens Peter niet echt ergens helemaal in thuishoort. Svanda dudak krijgt hierdoor een heel eigen identiteit die Peter De Caluwe ten zeerste appreciëert.

Jaromír Weinberger - Svanda dudak (Opera in twee bedrijven): 1.Ouverture
National Philharmonic Orchestra of Belarus o.l.v. Julian Reynolds

10/01/2022 Peter De Caluwe - sleutelplaat 1

Dinsdag

Peter De Caluwe heeft in zijn leven al met veel grote dirigenten mogen samenwerken in de Munt, waaronder de Italiaanse dirigent Riccardo Chailly. In 2008 nam deze befaamde orkestleider met de muzikanten van het koninklijk concertgebouworkest van Nederland een jazz album op met werken van Dmitri Sjostakovitsj. Peter De Caluwe koos de tweede wals uit de tweede Jazz Suite, uiteraard gedirigeerd door Riccardo Chailly, als tweede sleutelplaat van zijn leven.

Dmitri Sjostakovitsj - Jazz Suite nr.2 /Suite for Promenade Orchestra: Waltz II
Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam o.l.v. Riccardo Chailly

11/01/2022 Peter De Caluwe - sleutelplaat 2

Woensdag

Vandaag kiest Peter De Caluwe een aria als sleutelplaat: een onafgewerkt Singspiel van Mozart. "Ruhe sanft, mein holdes Leben" leerde Peter kennen dankzij de film 'Amadeus'. Hij vindt het één van de mooiste composities van Mozart: een aria met veel diepgang, waarvan je voelt dat het met liefde geschreven werd. 

Wolfgang Amadeus Mozart - Zaïde, KV 344: Ruhe sanft, mein holdes Leben
Sandrine Piau (sopraan) Freiburger Barockorchester o.l.v. Gottfried Von Der Goltz

12/01/2022 Peter De Caluwe - sleutelplaat 3

Donderdag

"Er gebeurt iets met je als je naar deze muziek luistert", zegt Peter De Caluwe over zijn vierde en laatste sleutelplaat deze week. Hij ontdekte 'Nimrod' uit de Enigma variaties van Edward Elgar tijdens een live uitvoering jaren geleden, en het werk, waarin de strijkers machtig aanzwellen en groeien, kan hem nog altijd mateloos boeien. Peter De Caluwe kiest voor een uitvoering van het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Leonard Bernstein. 

Edward Elgar - Enigma variaties, op. 36: Nimrod
BBC Symphony Orchestra o.l.v. Leonard Bernstein

13/01/2022 Peter De Caluwe - sleutelplaat 4

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.