Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De sleutelplaten van Roeland Hendrikx

De sleutelplaten van Roeland HendrikxBlijf verwonderd!

Klarinettist Roeland Hendrikx bouwde doorheen de jaren een indrukwekkende carrière als orkestmuzikant, solist, kamermuzikant en docent uit. Welke componisten, platen of uitvoerders hebben een speciaal plekje in zijn hart? In Music Matters kiest Roeland Hendrikx deze week elke dag een sleutelplaat.
© Johannes Vande Voorde

Roeland Hendrikx

Roeland Hendrikx is een van de toonaangevende klarinettisten in Vlaanderen. Hij studeerde in Leuven en Antwerpen (bij Walter Boeykens) en volgde masterclasses bij Thea King en andere legendarische klarinetistten. Hendrikx was jarenlang vaste klarinettist van het Belgian National Orchestra en koos in 2017 voor een solo- en kamermuziekcarrière

In oktober 2018 verscheen bij EPR Classic zijn cd van de klarinetconcerti van Mozart, Finzi, en het dubbelconcerto van Bruch, dat hij opnam met het London Philharmonic Orchestra. Volgend seizoen (2022-2023) speelt Roeland Hendrikx Mozarts klarinetconcerto met het London Philharmonic Orchestra.

Volgende maand, in november, zal hij met Casco Phil het vioolconcerto van Beethoven vertolken, en dat op klarinet. De warme klank van de houtblazer past wonderwel bij de lyriek van het concerto. Beethoven Revisited met Roeland Hendrikx en Casco Phil speelt op 18, 19 en 21 november. Meer info via deze link

Maandag

In 1996 kreeg Roeland Hendrikx telefoon van Walter Boeykens, met de vraag om het klarinetkwintet van Mozart te brengen in Sarajevo - toen nog oorlogsgebied. Met kogelvrije vesten reisde Roeland samen met muzikanten van De Munt naar daar. Het hele gebeuren bleek een heel avontuur, maar wat vooral bijblijft is het gevoel dat Roeland iets kon bijbrengen aan het publiek: dat er opnieuw muziek gebracht kon worden na jaren van leed.

Wolfgang Amadeus Mozart - Klarinetkwintet in A, KV 581 /Stadler Quintett: 1.Allegro
door Roeland Hendrikx (klarinet) en het Spiegel Strijkkwartet

4/10/2021 Roeland Hendrikx - sleutelplaat 1

Dinsdag

Voor de 2de sleutelplaat uit het muzikale leven van Roeland Hendrikx neemt hij ons mee naar Chicago, waar hij in 2010 een masterclass gaf. De avond voordien werd Roeland van zijn sokken werd geblazen door het Chicago Symphony Orchestra, waar Jaap van Zweden de 8e Symfonie van Sjostakovitsj dirigeerde.

Dmitri Sjostakovitsj - Symfonie nr. 8 in c, op.65: 3.Allegro non troppo
door Chicago Symphony Orchestra o.l.v. Georg Solti

5/10/2021 Roeland Hendrikx - sleutelplaat 2

Woensdag

Roeland Hendrikx speelde een tijdje in het Nationaal Orkest van België en hij was ook de tweede klarinettist van het Symfonieorkest van De Munt. Toen was Antonio Pappano nog muziekdirecteur van het Brusselse operahuis (1992 tot 2002). Voor Roeland is Pappano de grootste, meest inspirerende dirigent uit zijn carrière als orkestmuzikant.

Tosca: E lucevan le stelle (Giacomo Puccini)
met José Carreras (tenor) en de Berliner Philharmoniker o.l.v. Herbert Von Karajan
 

6/10/2021 Roeland Hendrikx - sleutelplaat 3

Donderdag

Het eerste klarinetconcerto dat Roeland Hendrikx met een professioneel orkest speelde was het Concerto in c voor klarinet en strijkers van Gerald Finzi (1901-1956). Tot op vandaag is het zijn lievelingsconcerto, omdat hij in dat werk de klarinettist kan zijn die hij wil zijn. Hij ging ook ten rade bij klarinettist Thea King, de weduwe van Frederick Thurston, ook een klarinettist aan wie het werk is opgedragen. In 2017 nam Roeland dit concerto op met London Symphony Orchestra en dirigent Martyn Brabbins.

Gerald Finzi
Concerto in c voor klarinet en strijkers op.3
Roeland Hendrikx (klarinet) London Philharmonic Orchestra o.l.v. Martyn Brabbins

7/10/2021 Roeland Hendrikx - sleutelplaat 4

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.