Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De sleutelplaten van Sara Salvérius

De sleutelplaten van Sara SalvériusBlijf verwonderd!

Accordeonist Sara Salvérius is momenteel de body double voor acteur Valentijn Dhaenens in zijn theaterwerk Het Gezin Van Paemel. Ze componeerde ook muziek bij de psalm van dichter Sylvie Marie voor het Kempens Psalmenboek. Dat boek wordt op 16 september tijdens het festival Musica Divina voorgesteld. Welke componisten, platen of uitvoerders hebben een speciaal plekje in haar hart? In Music Matters kiest Sara Salvérius elke dag een sleutelplaat.
© Isaac Verhaeghe

Accordeonist Sara Salvérius

Maandag

De vader van Sara Salvérius is een amateurgitarist. Hij is verslingerd op de muziek van J.S. Bach. Na de accordeonles aan de academie hoorde Sara in de wagen altijd muziek van Bach in een bewerking voor luit. Als ze vandaag deze muziek hoort, denkt ze steeds terug aan die gezellige momenten uit haar jeugd. Sara gaat ook op zoek naar het antwoord op de vraag: Waarom klinkt de muziek van Bach zo goed op accordeon?

Johann Sebastian Bach - Partita voor viool nr.2 in d klein, BWV 1004 (Transcriptie voor luit): 5.Ciaccona
Hopkinson Smith (luit)

20/09/2021 Sara Salvérius - sleutelplaat 1

Dinsdag

Sara ontmoette op 16-jarige leeftijd contrabassist Joris Vanvinckenroye tijdens een zomerkamp 'Geordende chaos met Trois Soeurs', georganiseerd door Joris en zijn twee broers. Bij hen leerde ze loskomen van de partituur en muziek creëren en componeren. Joris Vanvinckenroye was ook haar coach bij de eerste en tweede soloplaat.

Joris Vanvinckenroye (contrabas) Basta! - Sleeping dogs

21/09/2021 Sara Salvérius - sleutelplaat 2

Woensdag

'Het Huis der Verborgen muziekjes' is een crossoverproject van componist Dick van der Harst. Hij schreef het in 2000 voor de openingsplechtigheid van Brussel Culturele Hoofdstad. Hij laat elke muzikant zijn stijl horen, en toch creëert hij er een eenheid van, vindt Sara Salvérius. Dat kan volgens Sara alleen Dick van der Harst. Jaren geleden won ze via Klara tickets voor één van zijn concerten, en dat bleek een fantastische ervaring te zijn. 

Dick Van der Harst - Mozart KV 917
Dick Van der Harst ensemble

22/09/2021 Sara Salvérius - sleutelplaat 3

Donderdag

Sara studeerde accordeon bij Philippe Thuriot aan het conservatorium van Gent. Tijdens haar proefles vroeg hij haar: "Maak je ook zelf muziek?". Dat was volgens Sara meteen de verbinding die ze nodig had. Voor haar laatste sleutelplaat kiest Sara voor een werk van Philippe Thuriot dat ze zelf heeft uitgevoerd op haar eindexamen.

Philippe Thuriot - Loss
Catherine Delasalle (zang) Philippe Thuriot (zang) Catherine Delasalle (bendir) Philippe Thuriot (accordeon) Steve Houben (sopraansaxofoon) Luc Vanden Bosch (drums/percussie)

23/09/2021 Sara Salvérius - sleutelplaat 4.

Speciaal voor de presentatie van het Kempens Psalmenboek componeerde Sara Salvérius een preludium en postludium voor solo accordeon bij de Psalm van Sylvie die dichter Sylvie Marie schreef voor de eerste editie van Poesia Divina. Meer info over het festival en het programma, klik hier.

Sara Salvérius bracht al twee soloplaten uit: Trapped in Sight (2018) en Equinox (2020). Meer informatie vindt u op haar website.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.