Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De sleutelplaten van Twintiger Hendrik Lasure

De sleutelplaten van Twintiger Hendrik LasureBlijf verwonderd!

Deze week is het aan de beurt van Twintiger Hendrik Lasure. Deze jazzpianist vormt met drummende jeugdvriend Casper Van De Velde het muzikale duo SCHNTZL. Van maandag tot donderdag kiest Hendrik Lasure in Music Matters dagelijks een sleutelwerk die zijn leven en werk beïnvloedde.

Hendrik Lasure tijdens zijn opname in Studio Toots

Hendrik Lasure (°1997) groeide op in een muzikaal nest: zijn vader zong in een barokkoor en zijn moeder is klarinettist van opleiding. In de plaatselijke muziekschool in Knokke ontdekte hij een diepe intrinsieke passie voor jazz. Daarop belandde hij in dezelfde pianoklas als Bram De Looze. Momenteel voltooit hij zijn laatste jaar aan het Koninklijke Conservatorium van Brussel. Met zijn jeugdvriend en drummer Casper Van De Velde vormt hij het duo SCHNITZL. Tijdens de labelnacht van W.E.R.F. Records in begin oktober 2016 stelde het duo hun debuutplaat voor. Hendrik Lasure won in 2020 de Sabam Jazz Awards met zijn album 'Garden Head' en het ensemble Warm Bad (2020). 

Maandag

Hendrik Lasure leidt zijn week als Twintiger in met 'On The Sunny Side Of The Street', een jazzstandard met Dizzy Gillespie en Sonny Stitt. Hij hoorde dit nummer voor het eerst tijdens zijn een notenleerles aan de Academie van Knokke. Met dit nummer dook hij voor het eerst de jazzwereld in. 

Dizzy Gillespie en Sonny Stitt - On The Sunny Side Of The Street (Sonny Side Up)
Dizzy Gillespie (trompet), Sonny Stitt (tenorsaxofoon), Sonny Rollins (tenorsaxofoon), Ray Brown (piano), Tommy Bryant (contrabas) en Charlie Persip (drum)

21/03/2022 Hendrik Lasure - sleutelplaat 1

Dinsdag

De muziek van Arthur Russel draaide Twintiger Hendrik Lasure bijna dagelijks. Deze speelse, mystieke en improvisatorische muziek heeft een grote invloed gehad op Lasure's speelstijl. Met Russel als grote voorbeeld maakt Lasure regelmatig gebruik van klankvervormingen.

Arthur Russell - Soon-To-Be Innocent Fun-Let's See
Arthur Russell (cello/percussie)

22/03/2022 Hendrik Lasure - sleutelplaat 2

Woensdag

OneOhTrix Point Never, een eenmansband rond de Amerikaanse toetsenkunstenaar Daniel Lopatin, heeft een speciale plek in het hart van Twintiger Hendrik Lasure. Lopatin kan heel veel verschillende registers open trekken op vlak van klankschepping. Hendrik Lasure kiest een opname uit 2013, al klinkt die veel ouder dan dat. De klanken die OneOhTrix Point Never gebruikt om zijn muziek op te bouwen lijken wel bewust zo gekozen, en het is net dat wat Twintiger Hendrik Lasure zo aantrekt aan deze muziek. 

Daniel Lopatin - Cryo
Daniel Lopatin (instrumentalist) OneOhTrix Point Never

23/03/2022 Hendrik Lasure - sleutelplaat 3

Donderdag

Als laatste sleutelplaat deze week kiest Twintiger Hendrik Lasure voor muziek van Sun Kil Moon. Muziek die Hendrik aanspreekt om de authenticiteit van de zangstem, die heel dicht aanleunt bij de spreekstem. Geen verbloemde manier van spreken, wél de ziel op tafel in alle kwetsbaarheid en puurheid. Hendrik Lasure nam vorig jaar een album op waarop hij liederen zingt in het Nederlands. Hiervoor is de authenticiteit van Sun Kil Moon is een grote inspiratiebron geweest.

Mark Kozelek - Richard Ramirez Died Today of Natural Causes
Steve Shelley (drums) Owen Ashworth (klavier) - Sun Kil Moon

24/03/2022 Hendrik Lasure - sleutelplaat 4

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.