Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De sporen van Claus: de patser!

De sporen van Claus: de patser!Blijf verwonderd!

Tien jaar geleden overleed Hugo Claus. Klara brengt met de driedelige radioreeks ‘De sporen van Claus’ hulde aan de grootste schrijver van Vlaanderen. Op zondag 25 maart om 18.00 uur kan u luisteren naar de laatste aflevering, maar via podcast is die nu alvast te beluisteren!
Hugo Claus met een sigaret

Hugo Claus in de jaren 70 met een sigaret

In de laatste aflevering staat de taal centraal. Vulgair, ordinair, verheven of dialect, het kreeg allemaal een plaats in het Clausiaans. Claus probeerde in het West-Vlaams te schrijven, de klei te laten ruiken waaruit zijn eigen dialect was getrokken. En hij luisterde in Gent gewone mensen op de tram af. Alleen maar om hun manier van spreken te imiteren. Claus was een taal op zichzelf.

Daarom waren zijn laatste levensjaren zo vreselijk. De ziekte van Alzheimer sloeg ongenadig toe. Zijn taal brokkelde woord voor woord af. Hij verloor zijn woorden, zijn taal.

De oude Claus aan zee

Hoe zou Claus vandaag kunnen klinken? Acteur Saïd Boumazoughe (NoMoBS, Patser) en regisseur Michael De Cock (KVS) lezen het eerste hoofdstuk van De Metsiers, niet toevallig de debuutroman van Claus. En hoe! Boumazoughe en De Cock trekken Claus letterlijk naar vandaag. Geen West-Vlaams dialect meer maar de taal van de straat! “Claus was een patser, een drarrie”, zegt Boumazoughe zonder gêne. "Drarrie betekent zoveel als vriend of gast. Mensen kunnen drarrie zijn zodra ze een band hebben, los van sekse, kleur of religie. We zijn allemaal drarries bijeen."

Op zondag 25 maart 2018 van 18 tot 20 uur via Klara, klara.be, de Klara-app en via podcast.
 

De Sporen van Claus

Op 19 maart 2008 overleed Hugo Claus. Claus was de keizer van de Vlaamse literatuur. Maar hij was ook schilder, regisseur, bon vivant en enfant terrible. Voor geen gat te vangen dus. Hoewel... Luister vanaf zondag 11 maart 2018 van 18 tot 20 uur via Klara, klara.be, de Klara-app en via podcast.