Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De sporen van Claus - Aflevering 2: Oedipus

De sporen van Claus - Aflevering 2: OedipusBlijf verwonderd!

Hugo Claus was een autodidact. De Tweede Wereldoorlog maakte abrupt een einde aan zijn middelbare school. Maar dat maakte de jonge Claus goed door letterlijk alles te lezen wat hij onder ogen kreeg.
Hugo Claus met Het verdriet van België

Hugo Claus met Het verdriet van België

Als een spons zoog Claus alles op en stak zijn werk vol verwijzingen naar mythen, sagen, de oorlog, de kunst- en de film wereld. En waar grijpt een autodidact dan eerst naar? Juist, de klassieken. Van Homerus tot Shakespeare. Van Seneca tot Joyce. Of hoe mankende landbouwers uit het zuiden van West-Vlaanderen plots zinnen van Seneca in de mond namen.

In 1977 schreef Claus het toneelstuk ‘Het huis van Labdakos’.Hij baseerde zich hiervoor op de Griekse mythologie en voerde een heel bijzondere Oedipus, Iokaste en Kreon op. Speciaal voor Klara bewerkte regisseur Simon De Vos (HETPALEIS/Het Zuidelijk Toneel) een fragment uit het stuk. Met Bram De Win als Oedipus, Lotte Heijtenis als Iokaste en Koen Janssen als Kreon. Dago Sondervan maakte de soundscape.

Beluister de podcast en het hoorspel hieronder of in de Klara-app!

De sporen van Claus - Aflevering 2: Oedipus
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
De sporen van Claus - luisterspel podcast - aflevering 2
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

De Sporen van Claus

Op 19 maart 2008 overleed Hugo Claus. Claus was de keizer van de Vlaamse literatuur. Maar hij was ook schilder, regisseur, bon vivant en enfant terrible. Voor geen gat te vangen dus.