Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De sporen van Claus: Oedipus - herbeluister

De sporen van Claus: Oedipus - herbeluisterBlijf verwonderd!

Tien jaar geleden overleed Hugo Claus. Claus was de keizer van de Vlaamse literatuur. Maar hij was ook schilder, regisseur, bon vivant en enfant terrible. Herbeluister alles via klara.be, de Klara-app of via podcast! Via podcast krijgt u er ook gratis de bijhorende luisterspelen bovenop!
Hugo Claus met Het verdriet van België

Hugo Claus met Het verdriet van België

Klara brengt met een driedelige radioreeks hulde aan de grootste schrijver van Vlaanderen.

Hugo Claus was een autodidact. De Tweede Wereldoorlog maakte abrupt een einde aan zijn middelbare school. Maar dat maakte de jonge Claus goed door letterlijk alles te lezen wat hij onder ogen kreeg.

Als een spons zoog Claus alles op en stak zijn werk vol verwijzingen naar mythen, sagen, de oorlog, de kunst- en de film wereld. En waar grijpt een autodidact dan eerst naar? Juist, de klassieken. Van Homerus tot Shakespeare. Van Seneca tot Joyce. Of hoe mankende landbouwers uit het zuiden van West-Vlaanderen plots zinnen van Seneca in de mond namen.

In 1977 schreef Claus het toneelstuk ‘Het huis van Labdakos’.Hij baseerde zich hiervoor op de Griekse mythologie en voerde een heel bijzondere Oedipus, Iokaste en Kreon op. Speciaal voor Klara bewerkte regisseur Simon De Vos (HETPALEIS/Het Zuidelijk Toneel) een fragment uit het stuk. Met Bram De Win als Oedipus, Lotte Heijtenis als Iokaste en Koen Janssen als Kreon. Dago Sondervan maakte de soundscape.

Op zondag 18 maart 2018 van 18 tot 20 uur via Klara, klara.be, de Klara-app en via podcast.
 

De Sporen van Claus

Op 19 maart 2008 overleed Hugo Claus. Claus was de keizer van de Vlaamse literatuur. Maar hij was ook schilder, regisseur, bon vivant en enfant terrible. Voor geen gat te vangen dus. Hoewel... Luister vanaf zondag 11 maart 2018 van 18 tot 20 uur via Klara, klara.be, de Klara-app en via podcast.