Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
In de sporen van Liszt - Florian Noack speelt Liapunov

In de sporen van Liszt - Florian Noack speelt LiapunovKlassieke muziek, CD

La Dolce Volta

Florian Noack, een pianist met een bijzondere fascinatie voor zelden uitgevoerd repertoire.

Wie?

In januari werd de Belgische pianist Florian Noack 32 jaar. Zo’n 10 jaar geleden werd hij laureaat op verschillende belangrijke pianowedstrijden. Een bijzondere fascinatie voor zelden uitgevoerd of zelfs onuitgegeven repertoire, leidde Noack naar componisten als Nikolaj Medtner, Charles-Valentin Alkan en, op deze nieuwe cd, naar Sergej Liapunov.

Wat?

Alleen al de titel van deze cyclus ’12 Etudes d’exécution transcendante’ van de Russische componist Sergej Liapunov (1859-1924), zegt alles over diens voorliefde en bewondering voor het werk met precies dezelfde naam van Franz Liszt. Maar ondanks de soms opvallende gelijkenissen met Liszt, blijft dit toch muziek met een uitgesproken Russisch karakter: de grote voorbeelden, Rimski-Korsakov, Balakirev en Rachmaninov, zijn nooit ver weg.

Waarom?

Florian Noack vertolkt deze vaak virtuoze en krachtige etudes met een onstuitbare energie, maar ook met grote precisie en een altijd perfect beheerste klank. De kalmere stukken krijgen van hem dan weer een fijne poëzie en raffinement mee. Voeg daar nog de mooi-ruimtelijke opname aan toe, gemaakt in een radiostudio in Keulen, en je hebt een (piano)ontdekking van formaat!

- Bart Tijskens

Praktisch?

Titel: Lyapunov – 12 Etudes d’execution transcendante
Uitvoerder: Florian Noack (piano)
Label: La Dolce Volta
Catalogusnummer: LDV90