Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De standbeelden van Leopold

De standbeelden van Leopold Kunst & Cultuur

Sinds de dood van George Floyd en de wereldwijde protesten tegen racisme, komt het eigen koloniale verleden weer naar boven in België en dan is Leopold II nooit ver weg. De voorbije week werden verschillende standbeelden van hem vernield en gaan petities de ronde om de standbeelden van de omstreden Belgische koning weg te halen. Peter Verlinden liet zijn licht schijnen op de standbeelden van Leopold II in Espresso.
© Hollandse Hoogte

Standbeeld van Leopold II aan het koninklijk paleis in Brussel

Veel mensen leerden op de schoolbanken nog over koning Leopold als een man die zijn land een kolonie schonk. Nochtans is al meer dan honderd jaar geweten dat hij als kolonisator veel leed heeft veroorzaakt in Congo. Om die reden stonden de standbeelden van de koning al meermaals onder hevige discussie, ook nu. Maar Peter Verlinden, oud-journalist en Afrikakenner, vindt dat de standbeelden er in het racismedebat niet echt toedoen. “De link tussen Leopold II en het hedendaagse racisme is een verkeerde strijd. De herinnering aan het kolonialisme uitvegen zal niet hetzelfde doen met racisme."

Racisme is niet het gevolg van kolonialisme, kolonialisme is het gevolg van racisme.
Peter Verlinden

Voor Verlinden is het weghalen van de standbeelden dus niet de juiste oplossing. “Standenbeelden moeten blijven bestaan opdat ze niet vergeten worden. Een beter alternatief is het behoud van de standbeelden, maar met duiding. Maak er een mini-museum van, met een goeie omkadering.” Peter Verlinden schreef zelf ook een nieuw boek over het thema. Zwarte trots, Witte Schaamte. Over kolonialisme en racisme verschijnt deze week.

Peter Verlinden over de standbeelden van Leopold II

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.