Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De State of the Union op het TheaterFestival 2018

De State of the Union op het TheaterFestival 2018Kunst & Cultuur

Actrice Sara De Roo startte gisteren het TheaterFestival in DeSingel met haar State of the Union. Ze maakte jarenlang deel uit van het gezelschap TG Stan en coördineert de acteursopleiding van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Daarnaast spraken de actrices Aminata Demba en Aïcha Cissé hun State of the Youth uit. Filip Tielens bracht vanmorgen verslag uit over de hele avond.
Sara De Roo achter een spreekgestoelte© Tina Herbots

Sara De Roo

Sara De Roo hield een pleidooi voor en deed tegelijkertijd ook een oproep naar jonge theaterspelers. De theaterwereld in Vlaanderen is niet klaar voor het jonge artistieke geweld dat elk jaar afstudeert. Sara De Roo merkt dat haar studenten moeilijk aansluiting vinden bij bestaande gezelschappen, zeker nu er geen grote acteursensembles meer zijn, sinds ook het NTGent is overgeschakeld op korte contracten. Terwijl, zo stelt De Roo, het pas is door veel kilometers te malen dat je écht leert wat het inhoudt om toneelspeler te zijn. Lees hier haar volledige State of the Union.

Actrices Aminata Demba en Aïcha Cissé vertelden ook over het parcours dat zij aflegden om actrice te worden. Ze volgden geen acteursopleiding, maar met veel goesting en ook beginnersgeluk rolden ze in theaterprojecten. Maar als zwarte actrices voelden ze wel dat ze vaak in het 'diverse' hoekje werden geduwd. Ze voelden dat er van hen werd verwacht dat ze keer op keer voorstellingen maakten over hun afkomst of dubbele roots. Daar hebben ze niet altijd zin in. De titel van hun speech was dan ook 'Liefst hadden we het niet over gehad.'

De twee toespraken vormden dus een interessante tegenstelling: waar Sara De Roo pleitte voor de kracht van een theaterschool als subversief bastion, waar je artistieke persoonlijkheid tot ontwikkeling komt, zagen Demba en Cissé vooral potentieel in de artistieke tegenstroom, die zich overal in onze steden ontwikkelt.

Lees hier meer over het Theaterfestival en over de State of the Union van Sara De Roo.

Luister hieronder naar het hele verslag van theaterrecensent Filip Tielens.

Filip Tielens over de State of the Union op het Theaterfestival 2018

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.